Mainos

Finturin gsm-verkot Soneralle

Sonera ja Turkcell ostavat turkkilaiselta Cukurova-ryhmittymältä sen osuuden hallintayhtiö Finturin Keski-Aasiassa olevista toisen sukupolven matkapuhelintoiminnoista. Samalla ne myyvät Cukurovalle Finturin Turkissa toimivat digitaalitelevisio-, ISP- ja datasiirtoyhtiöt.

Sonera maksaa toimitusjohtaja Harri Koposen (kuvassa) mukaan Cukurova-ryhmittymälle nettokauppahintana enintään 120 miljoonaa dollaria. Järjestelyjen seurauksena Azerbaidzhanissa, Georgiassa, Kazakstanissa ja Moldovassa toimivista gsm-operaattoreista tulee Soneran tytäryhtiöitä. Niillä on tällä hetkellä yhteensä 1,1 miljoonaa gsm-asiakasta.

- Kauppa antaa Soneralle enemmistöaseman Finturin gsm-liiketoiminnassa ja mahdollistaa keskittymisen yhtiön ennestään erinomaisesti tuntemaan liiketoimintaan, sanoi Koponen.

Kaupan jälkeen Finturista tulee Soneran tytäryhtiö, sillä Sonera omistaa siitä 58,55 prosenttia. Turkcell jää osakkaaksi 41,45 prosentin osuudella. Kaupan toteutuminen edellyttää yhtiöiden tarkastusta, eräitä riippumattomien osapuolten tekemiä arvonmäärityksiä ja viranomaishyväksynnät.

Koposen mukaan operaattoreiden ostaminen on perusteltua, koska niiden kasvupotentiaali on suuri. Matkapuhelinpenetraatio toiminta-alueella on vain 4-8 prosenttia. Yhtiöiden markkinaosuudet vaihtelevat 32:n ja 82 prosentin välillä. Asukkaita alueella on yhteensä noin 31 miljoonaa. Finturilta ostettavan kansainvälisen liiketoiminnan liikevaihto oli Koposen mukaan tammi-syyskuussa 126 miljoonaa dollaria ja käyttökate 56 miljoonaa dollaria. Sekä liikevaihto että käyttökate jatkoivat nopeaa kasvua viimeisellä neljänneksellä.

Fintur Internationalin nettovelka oli vuoden lopussa noin 150 miljoonaa dollaria. Sonera, Turkcell ja Cukurova-ryhmittymä perustivat Fintur Holdingin Hollantiin vuoden 2000 helmikuussa. Yhtiö perustettiin Turkin internet-, multimedia- ja datasiirtopalvelutoimintojen omistusta ja kehittämistä varten ja omistamaan Turkcellin aiemmin omistamia Turkin ulkopuolisia gsm-operaattoriomistuksia.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.