Mainos

Finnwatchin toiminnanjohtaja EsperiCaresta: Yrityksillä ei ole arvoja tai moraalia, vaan tehtävä hakea voittoa

Yritystoiminnan vastuullisuutta tutkivan Finnwatch-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo, että EsperiCaren tapaus muistuttaa siitä, että ilman valvontaa yritykset voivat hakea voittoa myös epämoraalisin tavoin. Soteuudistuksessa tämä pitää estää toimivin säännöin.

Finnwatch on seurannut sotelakien valmistelua verovastuullisuuden, eli verovälttelyn estämisen, sekä soteyritysten perusvaatimusten osalta. Niissä pitää laittaa kuntoon paitsi säännöt, myös niiden valvonta.

– Yritysten täytyy tuottaa voittoa omistajilleen. Se tietysti tapahtuu jollain tavalla toimintaa tehostamalla, Vartiala sanoo.

Voittoa voidaan hankkia väärin tehostamalla

Väärillä tavoilla tehty tehostaminen voi Vartialan mukaan olla yhteiskunnalle haitallista. Hoivapalveluissa, joissa keskeinen menoerä on henkilöstökulut, voidaan säästöjä hakea tavoilla, jotka eivät ole yhteiskunnallisesti hyväksyttäviä.

Hän korostaa, että päättäjien tulee miettiä, millä tavoin yksityistetyissä hoivapalveluissa on hyväksyttävää hakea säästöjä ja tehokkuutta.

– Jollain toimialoilla on selvää, että yksityinen sektori voi skaalauksella ja muilla keinoin saada tehoja irti, mutta tämä ei toimi kaikessa.

Yritysten arvoihin ei voi tukeutua

Hän korostaa, että yritykset ovat laillinen konstruktio, jonka tehtävä on yleensä vain tuottaa voittoa omistajilleen.

– Nykyään puhutaan paljon yritysten arvoista ja moraalista kuin ihmisillä. Mutta yrityksillä ei välttämättä ole arvoja, eikä niiden eettisyyteen voi luottaa. Siksi sääntöjen ja valvonnan pitää olla kunnossa.

– Monesti jälki on rumaa, jos sääntely ei ole kunnossa.

Vartiala mainitsi Twitter-viestissä, että sukulaisensa on hoidossa EsperiCarella, mutta ongelmia ei tämän osalta ole ilmennyt.

– Ihmiset ovat huolissaan, kun sukulaiset hoidossa paikassa, jossa epäillään systemaattista alimitoitusta hoidossa, hän toteaa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja