Mainos

Finnbay hämmentää: "Narsistinen Suomi varasti joulupukin ja edistää homoutta"

Finnbay.com -nettisivusto on onnistunut hämmentämään suomalaiset viranomaisia myöten asiallisen näköisillä, mutta sisällöltään kyseenalaisilla uutisillaan. Muun muassa ulkoministeriö on käynnistänyt asiasta oman selvityksensä ja poistanut linkit Finnbayhin omien organisaatioidensa sivuilta.

Ulkoministeriön kärsivällisyys katkesi juttuun, jossa kuvailtiin Suomen haluavan jatkaa kauppasuhteitaan Venäjään talouspakotteista huolimatta. Suomen näkökulmasta herkkä aihe levisi oudosti sävyttyneenä myös kansainväliseen mediaan. Tutkijan mukaan valtion oli melkein pakko reagoida.

– Siinä osuttiin niin pinnalla olevaan asiaan ja kysymykseen siitä, mitkä ovat lännen jatkotoimenpiteet Venäjän suuntaan ja mitä Venäjä tekee seuraavaksi. Siinä mielessä on selvä, että siihen puututtiin. Mutta uutisena tämä muistuttaa sitä, mitä muun muassa Russia Today -kavana tekee, eli tulkitsee uutisia Venäjän kannalta ylioptimistisesti, arvioi Aleksanteri-instituutin viestintään erikoistunut tutkijatohtori Jussi Lassila MTV Uutislivessä.

Sivuston motiiveista on kuitenkin vaikea sanoa mitään varmaa.

– Tässä yhdistyvät monet spekulaatiot. Tämä on osin huijausta, osin huomionhakua, osin häikäilemätöntä kaupallisia intressejä, ja se saattaa olla mukana Venäjään palautuvassa tiedotusoperaatiossa.

Suomen kauppasuhteista kertova juttu oli kuitenkin vain jäävuoren huippu. Finnbayssa on kirjoiteltu paljon hämmentävämpiäkin tietoja Suomesta.

"Suomi on hälläväliä -yhteiskunta"

"Kuinka Suomi varasti joulupukin" -nimisessä jutussa kerrotaan, kuinka suomalaiset järjestelmällisesti valehtelevat ulkomailla, että joulupukki on suomalainen, vaikka hän on todellisuudessa Turkista. Motiiviksi kerrotaan muun muassa se, että ulkomaalaiset yritykset investoisivat Suomeen Viron sijasta.

"Joulupukkibrändiä käytetään raskaasti hyväksi, jotta yritykset sitten päättäisivät investoida pieneen maahan, jossa yritysvero on 24 prosenttia verrattuna Viroon, jossa on se on vain 21 prosenttia – vain siksi, että meillä on Joulupukki", jutussa analysoidaan.

Toisessa jutussa puolestaan kerrotaan, että Suomessa ei eletä demokratiassa vaan harvainvallassa, jossa toimii who cares society eli hällä väliä -yhteiskunta.

"Suomessa ei eletä demokratiassa. Jos enemmistö ei äänestä, ei välitä eikä toimi, vähemmistö hallitsee. Näin usein tapahtuukin. Mitäpä voimme sanoa yhteiskunnasta, joka messuaa vapauksistaan ja demokratiastaan, mutta vain pieni enemmistö äänioikeutetuista äänestää", jutussa ihmetellään.

Suomea kuvaillaan myös "narsistiseksi yhteiskunnaksi".

"10 hämmästyttävää faktaa Suomesta" -juttu puolestaan kertoo Helsingin olevan Pohjolan homopääkaupunki. Kirjoittajan kansallisuus ei käy jutusta ilmi, mutta ainakin Venäjällä homouteen suhtaudutaan yhä usein jyrkän kielteisesti, joten tämä kommentti tuskin on tarkoitettu kehuksi, vaikka se Suomessa voitaisiin tulkitakin sellaiseksi.

"Suomi – suvaitsevainen yhteiskuntako?" -jutussa puolestaan aprikoidaan suomalaisten rasismia ja pohditaan, ollaanko nyt menossa kohti arabikevään kansannousujen tapaista "Pohjolan kevättä". Kirjoittaja kertoo, että oululaisissa baareissa ihmiset katsovat häntä viha silmissään ja kaupoissa vältellään ja kaduilla huudellaan rasistisia loukkauksia. Samaan aikaan hän kuitenkin sanoo, että suomalaiset välttelevät konflikteja eivätkä jaa ajatuksiaan vapaasti. "Tämä yksin on hälyttävä merkki", kirjoittaja toteaa.

Tarkoituksena Suomi-kritiikki

Tutkijatohtori Jussi Lassilaa uutiset samaan aikaan huvittavat ja mietityttävät. Kohderyhmä tuntuu väärältä.

– Jos oletetaan, että tässä olisi kysymyksessä Venäjän tiedotusoperaatio, niin tämä kuulostaa viestinnältä, joka olisi Venäjän kannalta järkevää suunnata nimenomaan ulkovenäläisille ja venäjänkielisille. Erityisesti nämä Pohjolan homopääkaupunki -jutut, arabikevät-skenaariot ja erityisesti demokratiavaje – näistä teemoistahan länsi on perustellusti syyttänyt Venäjää. Venäjä on puolustautunut niihin syyttämällä länttä venäläisvähemmistöihin kohdistuvista puutteista. Mutta miten tämä viestintä olisi tehokasta, jos oletetaan että venäjänkieliset Suomessa asuvat lukisivat tätä englanniksi? Se venäjänkielinen porukka joka lukee englantia, on usein asioista perillä, ja epäilen että tämä ei heihin ihan uppoa, Lassila arvioi.

– Tarkoitus lienee antaa ulospäin kriittinen kuva Suomesta, antaa ymmärtää että kaikki ei ole niinkuin näyttää. 

Tutkija: Ei puhtaat jauhot pussissa

Finnbay ei ole vastannut MTV Uutisten sähköpostitse lähettämiin haastattelupyyntöihin, eikä sivulla annettu puhelinnumero toimi. Taustahenkilöiden tai johdon toimivia yhteystietoja ei löydy esimerkiksi numerotiedustelusta. He eivät ole vastanneet muillekaan medioille mitään, mutta samaan aikaan julkista keskustelua seurataan tiiviisti.

Tänään Finnbay julkaisi sivuillaan tekstin, jossa se vaatii suurlähettiläs Hannu Himasta tilille puheistaan, jotka Finnbayn mukaan aiheuttavat sen, että toimittajat tuntevat henkensä olevan vaarassa. Viestintä on oudon yksisuuntaista.

– Tämä kaikki kertoo siitä, että tässä ei ole puhtaat jauhot pussissa, Jussi Lassila toteaa.

– Se jättää juuri sen kysymyksen, onko tässä jokin tiedotusoperaatio. Itselleni tulee kuitenkin epäilys, että kyseessä ovat äärimmäisen epärehelliset kaupalliset tarkoitukset. Tässähän jutut ovat maksumuurin takana, ja kun kiinnostus kasvaa niin ihmiset tilaavat näitä, mutta siinä hyvin äkkiä ajaudutaan ongelmiin. Nythän veroviranomaiset ovat jo kiinnostuneet, ja voi olla että Finnbay elelee viimeisiä päiviään, jos havaitaan että tässä rikotaan kaikkia mahdollisia pelisääntöjä, Lassila arvioi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.