Mainos

Finnairin kannattavuus heikkeni alkuvuonna

Finnairin kannattavuus heikkeni selvästi maaliskuun loppuun ulottuneella tilikaudella. Tulos rahoituserien jälkeen oli 310 miljoonaa, kun se edellisellä tilikaudella oli yli 530 miljoonaa.

Pääjohtaja Antti Potilan mukaan toimintakulut kasvoivat selvästi tuottoja nopeammin. Finnairissa on aloitettu erityinen kolmivuotinen ohjelma, jolla tämä kehitys pitäisi saada pysäytettyä.

Yhtiön liikevoitto liki puolittui. Yksi syy tuloksen heikennykseen oli polttoaineen hinta. Polttoainekulut nousivat 150 miljoonaa markkaa eli 29 prosenttia edelliseen tilikauteen verrattuna.

Finnairin liikevaihto oli tilivuonna 7,4 miljardia markkaa. Siinä on kasvua edellisestä tilivuodesta kolme prosenttia. Matkustajia Finnair kuljetti runsaat viisi prosenttia edelliskautta enemmän.

Yhtiön markkinaosuus oli Suomen kansainvälisessä reittiliikenteessä 63 prosenttia, missä on runsaan kahden prosenttiyksikön lasku. Rahdin ja postin kuljetusmäärät kasvoivat kymmenkunta prosenttia.

Omavaraisuusaste nousi 42 prosentin tuntumaan. Tasetta vahvistivat vieraan pääoman pienentyminen ja käyttöomaisuuden myynnit. Finnairin hallitus esittää tilikaudelta yhden markan osinkoa osaketta kohden.

Yhteistyösuhteet syytä tarkistaa

Potila arvioi lentoliikenteen kysynnän jatkuvan tällä tilikaudella ainakin yhtä suurena kuin päättyneellä kaudella. Taloudellinen tulos riippuu kuitenkin olennaisesti volyymi- ja kustannuskehityksestä. Hintojen hän ei odota kovan kilpailun vuoksi nousevan.

Aloitetun kannattavuusohjelman pitäisi lisätä nettotuottoja, parantaa operatiivisen toiminnan tuottavuutta ja tehokkuutta ja järkeistää hallintoa.
-Tiukasta ja nopeasti muuttuvasta kilpailutilanteesta huolimatta on syytä odottaa, että alkaneen tilivuoden toiminnallinen tulos on päättynyttä parempi, Potila arvioi.

Liiketaloudellinen toimintaympäristö on oleellisesti muuttunut, kun Euroopan lentoliikennettä on vapautettu. Kilpailukentän muutokset jatkuvat vielä vuosia.

Finnairin mielestä nyt on ajankohtaista tarkistaa ja selkeyttää yhtiön kansainvälisiä yhteistyösuhteita. Potila muistutti kilpailun keskittyvän tulevaisuudessa yhtiöiden välisen kilpailun sijasta ryhmien väliseksi kilpailuksi.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.