Mainos

Fingrid: Sähköpulaa ei ole odotettavissa näillä pakkasilla

Sähköpulaa ei ole näillä pakkasilla näkyvissä, kertoo voimajärjestelmän käytön johtaja Reima Päivinen kantaverkkoyhtiö Fingridistä. Fingrid arvioi, että sähkön kulutus nousee torstaina illansuussa tähän mennessä korkeimmilleen tänä talvena, noin 14 500 megawatin tasolle.

– Se ei kuitenkaan näytä nousevan niin korkealle kuin vuosi sitten, jolloin ennätyskulutus oli 15 100 megawattia.

Kotimainen tuotanto ja sähkön tuonti Ruotsista, Venäjältä ja Virosta riitti silloin ja riittää Päivisen mukaan nytkin. Kun kulutus on korkeimmillaan, sähköä tuodaan hänen mukaansa kaikista ilmansuunnista.

– Jos pakkanen kestäisi hyvin pitkään ja etelärannikollakin lämpötilat olisivat jotain –25 astetta, niin silloin kulutus pikku hiljaa päivä toisensa jälkeen kasvaisi ja voisi nousta ennätyksiin. Tämähän on hyvin lyhyt pakkaspiikki tämä.

Yksittäinen voimalaitosvikakaan ei vielä aiheuttaisi ongelmia, vaan voimalaitoksessa pitäisi olla useita isoja vikoja samanaikaisesti, että ongelmia tulisi. Päivinen pitää sitä epätodennäköisenä.

Hän kertoo, että jos sähkön kulutus nousee todella korkealle, myös tukkusähkön hinta nousee voimakkaasti. Silloin tapahtuisi kysyntäjoustoa eli osa teollisuudesta pitäisi seisokkia.

– Mutta torstainakin tukkusähkön hinnat ovat joka tunnilla selvästi alle sata euroa, joten todennäköisesti kysyntäjoustoa ei vielä sillä hintatasolla ole.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.