Fimeaan ilmoitettu ensimmäiset koronavirusrokotusten jälkeiset kuolemat – tapauksia tiedossa kolme: "Rokotteen ei epäillä aiheuttaneen menehtymistä"

1:57
Video: Etulinjan hoitohenkilökunnan ja ikääntyneiden rokottamiseen tarvitaan 2 miljoonaa rokotetta – Suomeen tullut vasta 200 000 annosta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan on ilmoitettu ensimmäiset kuolemantapaukset, jotka ovat tapahtuneet ajallisesti pian koronarokotteen antamisen jälkeen, tiedottaa Fimea.

Tiedotteen mukaan tapauksia on 25. tammikuuta mennessä ilmoitettu kolme ja niissä kaikissa potilaan epäillään menehtyneen sairauteen, joka hänellä on ollut jo ennen rokotteen saamista.

– Tämänhetkisen tiedon mukaisesti rokotteen ei epäillä aiheuttaneen menehtymistä, eikä suosituksia rokottamisen suhteen olla muuttamassa, Fimean tiedotteessa todetaan. 

Kuolemantapauksista kaksi oli yli 85-vuotiaita hoivakotiasukkaita ja yksi oli työikäinen ihminen, kertoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen STT:lle.

Kaukosen mukaan työikäinen henkilö menehtyi sairauteen eikä rokotteella ollut todennäköisesti kuoleman kanssa tekemistä. Yli 85-vuotiaat menehtyivät myös sairauteen, Kaukonen kertoo. Heillä oli pitkälle edenneet muistihäiriöt sekä muita perussairauksia.

Viranomaiset voivat antaa tapausten yksityiskohdista lisätietoja vain niukasti henkilöiden yksityisyydensuojan varmistamiseksi, sillä tapauksia on vähän ja haittavaikutusilmoituksiin sisältyy salassa pidettäviä terveystietoja.

"Näitä menehtymisiä tulee tapahtumaan rokottamisen jälkeen"

Fimea muistuttaa tiedotteessaan, että iäkkäiden hoivakotiasukkien riski menehtyä perussairauksiinsa lyhyelläkin aikavälillä on suuri.

Suomessa iäkkäät hoivakotiasukkaat ovat jo suurelta osin saaneet ensimmäisen rokoteannoksensa. 

– Suomessa menehtyy hoivakodeissa noin 400 asukasta viikossa. Koska rokottaminen koronavirusta vastaan ei estä sairastumista tai menehtymistä muihin sairauksiin, näitä menehtymisiä tulee tapahtumaan rokottamisen jälkeen, Fimeasta todetaan.

Maanantaihin mennessä Fimealle oli tullut 118 haittailmoitusta koronavirusrokotteen vaikutuksista.

Fimean mukaan yleisimmin ilmoitettuja haittavaikutuksia ovat olleet muun muassa allergiset reaktiot, joista osa on ollut vakavampia anafylaktisia reaktioita. Lisäksi on ilmoitettu esimerkiksi ihon rokotuskohdan reaktioita ja rokotetun raajan särkyä, lihaskipua sekä päänsärkyä.

Suomessa tehdään koronarokotteesta päivittäin noin 10–20 haittailmoitusta, kerrottiin Fimeasta perjantaina STT:lle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja