Fidel Castron veljestä Kuuban uusi johtaja

Kuuban parlamentti eli kansalliskokous julisti odotetusti Fidel Castron pikkuveljen Raulin presidentiksi.

Ensimmäiseksi varapresidentiksi valittiin kovan linjan kommunistina tunnettu Jose Ramon Machado Ventura.

Fidel Castro johtaa kuitenkin edelleen kommunistista puoluetta. Fidelin uskotaan säilyttävän muutenkin keskeisen asemansa, koska hän on ollut vallassa lähes 50 vuotta.

- Asiat voisivat muuttuakin, mutta Fidel ei ole vielä kuollut. Olemme fidelistejä, emme kommunisteja, huomautti leipuri Mario Santos Havannassa.

Raul väläytti peson arvon nostamista

Raul Castro paljasti harkitsevansa peson revalvaatiota eli arvon nostamista. Hän sanoi myös neuvottelevansa veljensä Fidelin kanssa kaikista tärkeistä kysymyksistä, kun parlamentti oli julistanut hänet presidentiksi.

Santos myönsi, että Kuuba tarvitsee uudistuksia. Hän on huolissaan muun muassa alhaisista palkoista ja peson arvosta. Kiitosta saavat rikosten vähäisyys ja sosiaalinen turvaverkko.

- Jos Yhdysvalloissa ei ole töissä, ei saa myöskään mitään syödäkseen, Santos vertasi.

Kukaan ei odota nopeita muutoksia. Raulin arvellaan kuitenkin keskittyvän veljeään enemmän elintason kohottamiseen ja jättävän sanasodan Yhdysvaltain kanssa vähemmälle.

Fidel luovutti hallintovastuun väliaikaisesti Raulille jo heinäkuussa 2006, jolloin hänelle tehtiin suolistoleikkaus. Fideliä ei ole sittemmin nähty juurikaan julkisuudessa.

- Hän ei ole luopunut vallasta. Fidel ei eroa koskaan vallankumouksesta ja vallasta. Hän eroaa vain viroistaan kuten myös Che (Ernesto Guevara) teki aikanaan, korosti Alejandro Ferras, 87.

Ferras osallistui 1950-luvulla presidentti Fulgencio Batistan syrjäyttämiseen.

- Castro jatkaa taistelemista - kuin sotilas aatteiden taistelukentällä, hän vakuutti.

"Kaikki jatkuu entisellään"

Havannan kaduilla oli rauhallista, eikä kansalliskokouksen historiallinen istunto tuntunut hetkauttavan ihmisiä. Kukaan haastatelluista ei arvostellut Fideliä.

- Fidel oli mahtava, emme saa ketään toista hänen kaltaistaan, huokasi Carlokseksi esittäytynyt nelikymppinen mies.

- Itselleni tämä päivä on kuin mikä tahansa sunnuntai. En ole huolissani, koska kaikki jatkuu entisellään, hän sanoi kantaessaan paprikoita myyntiin Vedadon torilla.

Raul Castro on herätellyt keskustelua siitä, miten kaupankäyntiä pitäisi elvyttää. Myös tullimääräyksiä höllennettiin vähän aikaa sitten, jotta maahan saataisiin lisää autojen varaosia. Hän ei ole kuitenkaan ryhtynyt valmistelemaan talouden laajamittaista remonttia.

Raul väläytti viime kuussa lisäksi neuvottelemista Yhdysvaltain kanssa, kun presidentti George W. Bushin virkakausi päättyy. Bush on kiristänyt Kuuban vastaisia pakotteita ja matkustusrajoituksia.

Bushin hallinto arvioi puolestaan, että valta siirtyi Kuubassa vain diktaattorilta toiselle, "Pikku-Fidelille".

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat