Mainos

FBI haluaa kongressin jäsenet valheenpaljastustestiin

Liittovaltion poliisi FBI on kuulustellut lukuisia Yhdysvaltain kongressin jäseniä sekä vaatinut heitä valheenpaljastustesteihin.

Syynä kuulusteluihin on se, että FBI koettaa saada selville, ketkä vuosivat kesäkuussa tiedotusvälineille salaista tiedustelumateriaalia, joka liittyi syyskuun terrori-iskujen ennakointiin. FBI:n vaatimuksista kertoi Washington Post.

Presidentti George W. Bush oli raivoissaan, kun tiedotusvälineet saivat selville sen, että Kansallinen turvallisuusvirasto NSA oli saanut päivää ennen iskuja arabiankielisen sanoman, jossa suorasanaisesti viitattiin iskuihin. Sanomaa ei kuitenkaan ehditty kääntää ennen tuhoisia terrori-iskuja.

Hallintoa ryhdyttiin tämän jälkeen syyttämään siitä, että isku-uhkaan ei suhtauduttu tarpeeksi vakavasti ja että paremmalla tiedustelutoiminnalla iskut olisi voitu jopa estää.

Washington Postin mukaan FBI on keskittynyt tutkinnassa senaatin sekä edustajainhuoneen tiedusteluvaliokuntien jäseniin ja kongressin henkilökuntaan. Lisäksi vuodoista on kyselty mm. puolustusministeriön väeltä ja jopa keskustiedustelupalvelu CIA:n agenteilta.

Uset kongressin edustajat kieltäytyneet testistä

Lehden mukaan monet kongressin jäsenet ovat kieltäytyneet testistä. Kieltäytymisen yhtenä syynä on ollut se, että testi on varsin epäluotettava. Joidenkin senaatin johtohenkilöiden mukaan on myös ristiriitaista, että kongressin hallitseman FBI:n agentit tutkivat kongressin jäseniä.

Virallisesti tutkimusta tietovuodoista vaativat tiedusteluvaliokuntien puheenjohtajat, mutta Washington Postin mukaan asiaa vei taustalla eteenpäin varapresidentti Dick Cheneyn raivo, joka kohdistui juuri tiedusteluvaliokuntiin.

Valkoinen talo sanoi vuotoja vakaviksi rikoksiksi, jotka vaaransivat kansallisen turvallisuuden. Tietovuodon tutkinta lähtikin liikkeelle varsin epätavallisesta tietä, sillä tavallisesti kongressin eettiset komiteat tutkivat laittomia vuotoja, ei FBI.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.