Faktat terveellisestä proteiinipommista: Mitä eroa on ruskealla ja valkoisella kananmunalla?

Mitä herkullinen kananmuna pitääkään sisällään?

Kananmunat pitävät sisällään runsaasti B-vitamiinia, ravintoaineita sekä proteiinia. Kananmunien terveellisyydestä on kiistelty pitkään, mutta uusimpien tutkimustietojen valossa munat ovat osa terveellistä ruokavaliota. Tutkimuksen mukaan kananmunia kannattaa popsia esimerkiksi aamupalaksi murojen sijaan, sillä munat hillitsevät himoa rasvaisiin ja sokeripitoisiin ruokiin päivän aikana.

Mutta tiesitkö näitä faktoja kananmunasta?

Munankeltuaiset hyväksi aivoille

Munankeltuaiset sisältävät runsaasti B-vitamiini koliinia, joka on yhdistetty kehon parempaan neurologiseen toimintaan sekä tulehduksien vähenemiseen. Tutkimusten mukaan kananmunien koliini auttaa myös sikiön aivojen kehityksessä. Kun koliini hajoaa kehossa, se lisää myös onnellisuushormonien kuten seratoniinin ja dopamiinin tuotantoa.

Munat ovat täydellistä proteiinia

Kananmunat ovat proteiinipitoisten ruokien aatelia, sillä kaikki niiden sisältämä proteiini pystyy imeytymään kehon käytettäväksi. Ihmisen tarvitsee syödä vähemmän kananmunaa kuin muita proteiinipitoisia ruokia saavuttaaksesi samat hyödyt lihasten rakentumisen kannalta.

Kanan ikä vaikuttaa munan koostumukseen

Tutkimuksen mukaan alle 28 viikkoa sekä yli 97 viikkoa vanhat kanat tuottavat laadultaan parhaat munat.

Mitä keltuaisen väri kertoo?

Kananmunan keltuaisen väri ei suoraan kerro munan terveellisyydestä. Sen sijaan keltuaisen väri kertoo, mitä rehua kanalle on syötetty elämänsä aikana. Kanat, jotka ovat saaneet karotenoidipitoisia jyviä sekä ruohoja, tuottavat munia, joiden keltuainen on kirkkaampi.

Mitä valkuaisen väri kertoo?

Munanvalkuainen voi olla kirkas tai hieman valkoinen. Se kertoo munan iästä. Vanhemmissa munissa valkuainen on kirkas, kun tuoreiden munien valkuainen on enemmän maitomainen.

Ruskeiden ja valkoisten kananmunien ero

Kananmunan kuoren väri kertoo kanarodusta. Värillä ei siis ole mitään tekemistä kananmunan terveellisyyden kanssa,

Kananmunat säilyvät yllättävän pitkään

Ehjä ja oikein säilytetty kananmuna voi säilyä käyttökelpoisena vielä viikkoja parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Parhaiten kananmunat säilyvät tasaisessa lämpötilassa viileä- tai jääkaapissa omassa pakkauksessaan. Säilytyslämpötilan vaihtelut heikentävät munan säilyvyyttä. Pilaantunen kananmunan tunnistaa parhaiten hajusta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja