Mainos

Facebookin vitsikuva toi sakot - "Tällaiseen suhtauduttava tiukasti"

Kaksi nuorta miestä sai rikostuomiot, kun toinen laittoi kaksikosta vitsimielessä otetun valokuvan poliisin vaatteissa Facebookiin.

Poliisin virka-asun käyttö on kielletty muilta kuin poliisimiehiltä, Espoon käräjäoikeus totesi.

25-vuotiaalla miehellä oli kuvassa poliisin pitkähihainen sisäpalvelupaita ja 24-vuotiaalla virkapaita eli vaaleansinien kauluspaita.

Molemmissa vaatteissa oli oikean rinnan kohdalla oli kangastarrassa ”POLIISI POLIS”-teksti ja hihamerkki. 25-vuotiaan paidassa oli vielä vanhemman konstaapelin poletit.

Aito vai väärä asu?

Tapauksessa jäi epäselväksi mistä poliisin vaatteet olivat peräisin. Asua ei löytynyt.

Poliisi oli huomannut kuvan Facebookissa maaliskuussa 2013, kun 24-vuotiasta epäiltiin muista rikoksista.

25-vuotias kertoi oikeudessa, että kyse olisi ollut pilailukaupasta hankittu asuste. Kuva oli otettu vitsinä ja sisällä asunnon kylpyhuoneessa. Hänen mukaansa asua ei ollut tarkoitus käyttää kadulla. 

24-vuotias kertoi ensin kuulusteluissa, että vale-asu olisi löydetty jostain. Myöhemmässä kuulustelussa hän sanoi, että kyse oli tuttavan luona Mikkelissä otetusta kuvasta. Valokuvien ottamisen jälkeen takki, housut ja kauluspaita laitettiin roskiin, hän kertoi.

Oikeudessa hän sanoi, ettei tiennyt tällaisen olevan laitonta.

Mitä sanoo laki?

Poliisilain mukaan vain poliisit saavat käyttää poliisin pukua. Kukaan ei saa myöskään käyttää sellaista asua, joka erehdyttävästi muistuttaa poliisin vaatteita. Esimerkiksi ravintolassa ei saa pitää päässä lippalakkia, joka muistuttaa poliisin käyttämää, oikeus siteerasi eduskunnan hallintovaliokunnan mietintöä. Henkilön asemasta poliisina ei saa syntyä erehtymisen vaaraa.

Oikeus päätyi siihen, että kyse oli aidoista vaatteista. Vaikka kyse olisi ollut vitsistä, niin vaatteet oli puettu päälle ja kuva jaettu Facebook-sivulle.

Espoon käräjäoikeuden mukaan poliisin virka-asusteen oikeudettomaan käyttöön on suhtauduttava tiukasti.

Puukko oveen

25-vuotias mies sai poliisin virkapuvun oikeudettomasta käytöstä 20 päiväsakkoa, josta maksettava kertyi 120 euroa.

24-vuotias mies oli tuomiolla muistakin rikoksista. Häädön alla ollut mies metelöi taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan oven takana ja löi oveen puukon.

Toisella kertaa 24-vuotias iski käsipainon tangolla saman asunnon oveen reiän ja vahingoitti erään henkilön auton samalla välineellä lunastuskuntoon.

Oikeudessa 24-vuotias vetosi siihen, että tekojen aikaan maaliskuussa 2013 hänellä oli huomattava päihdeongelma. Nyttemmin hän käy ammattikoulua. Kun muita rikosasioita ei ollut vireillä niin törkeäksi katsottava kotirauhan rikkominenkin oli soviteltavissa sakoissa. Päiväsakkoja tuli maksettavaksi 90 eli rahassa 540 euroa.

Lisää maksettavaa kertyi molemmille uhkasakoista. Juttua piti puida jo lokakuussa, mutta toinen unohti ja toinen nukkui pommiin.

Juttu saatiin käsiteltyä tammikuussa ja oikeus antoi päätöksen perjantaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.