F1-lehdistökatsaus: Max Verstappenille “varastettu” MM-titteli – dramaattisessa ratkaisussa yksi hyvin kitkerä fakta

F1-kausi 2021 sai dramaattisen ja kyseenalaisen päätöksen, mistä käydään vielä kovaa keskustelua seuraavien viikkojen aikana. Kisan lopun tapahtumat olivat vähemmän yllättäen isosti esillä kansainvälisessä F1-lehdistössä.

Red Bullin Max Verstappen nousi mestariksi, kun hän ohitti Mercedeksen Lewis Hamiltonin Abu Dhabin GP:n viimeisellä kierroksella. Vielä kuusi kierrosta ennen loppua Hamiltonilla oli lähes 12 sekunnin johtoasema Verstappeniin, joka meinasi jo valahtaa epätoivon partaalle.

Williamsin Nicholas Latifin ulosajo toi radalle turva-auton. Se muutti kaiken.

Video: Latifi seinään Abu Dhabissa

Verstappen pysähtyi ja haki pehmeän seoksen renkaat käyttöönsä. Hamilton piti ykköspaikastaan kiinni ja jatkoi radalla kovan seoksen renkailla.

Red Bull antoi painetta kilpailun johdon suuntaan: turva-auto pois radalta ja kisaaminen käyntiin.

Lopulta Michael Masin johtama esikunta taipui: turva-auto sisään, vaikka kaikkia kierroksella hitaampia ei oltu ehditty ajattaa turva-auton ohi joukon perälle.

Mercedes hermostui.

Jäljellä oli yksi kierros.

Sen aikana Verstappen hyökkäsi, ohitti Hamiltonin ja nousi mestariksi.

– Kaikkien aikojen Hollywood-lopetus. Mestaruus ratkaistiin muutaman mutkan sisällä. Vanha sanonta siitä, että ”F1-mestaruuksia ei voiteta tai hävitä yhdessä kisassa”, voi nyt heittää romukoppaan, formulapassion.it:n Alberto Antonini summasi.

Menikö oikein vai ei?

Kisan jälkeen alkoi kalabaliikki. Red Bull juhli, Verstappen yritti etsiä sanoja, kun taas Mercedeksen Toto Wolff hajotti jo neljännensadannen kerran Bossin kuulokkeensa.

Toto Wolff raivostui F1-mestaruuden ratkaisusta - koko tunnekirjo välittyy videolla

Tässä varmistui F1-mestaruus: Red Bull -pomo toi ilouutiset Max Verstappenille

Samaan aikaan kun viimeiset kuskit antoivat vielä kommentteja haastatteluaitauksessa, Mercedes iski. Kaksi erillistä protestia kisan lopun tapahtumista.

Yksi Verstappenin toiminnasta turva-auton takana ja yksi kilpailun johdon turva-autopäätöksistä.

Päädyttiin tilanteeseen, josta tuli kitkerä fakta koko dramaattisen ratkaisun ylle.

– F1-mestaruustaistelu ei ansainnut tämmöistä loppua. Uutta mestaria ei valittu radalla, vaan tuomariston kopissa, Auto, Motor und Sportin Michael Schmidt kritisoi.

– Tuo oli huono tapa lopettaa kausi, joka kääntyi koko ajan yhä vastenmielisemmäksi, BBC:n Andrew Benson niputti, viitaten kauden lopun kyseenalaisiin ratkaisuihin.

Benson toi esiin myös kuvaavan paljastuksen kulisseista.

– Se, mitä tapahtui, ei ollut sitä, miten asioita normaalisti hoidetaan. Yksi kuskeista sanoi minulle, että mikäli tämä olisi ollut mikä tahansa muu kisa, se olisi ajettu maaliin turva-auton takana.

Kilpailun jälkeen nähtiin oma show. Red Bullilta tuomariston eteen marssi tiimimanageri Jonathan Wheatley. Mercedes vastasi tavalla, joka sai Red Bullin ärtymään. Saksalaistalli kiikutti paikalle lakimies Paul Harrisin.

– Harris edusti Manchester Cityä heidän UEFA-taloussotkujupakassaan. City-fanille, mitä hän on, tapauksen voitto oli kuin se, että City olisi ottanut lisäajan loppuhetkillä vierasvoiton. Sunnuntain lopputulema tuntui varmasti siltä, kuinka City olisi hävinnyt lisäajalla, paitsiomaalilla Old Traffordilla, Unitedin keskushyökkääjän iskiessä maalin samalla, kun tuomari oli tajuton, koska hänet oli kaadettu nauhoja sitoessa, katsoessaan väärään suuntaan. Sitten hän herää, antaa maalin ja puhaltaa välittömästi loppuvihellyksen, Dailymailin Martin Samuel maalaili.

Tästä Mercedes protestoi: Max Verstappen kävi Lewis Hamiltonin edellä turva-auton aikana

Kisan lopun käänne ja kilpailujohdon kyseenalainen päätös herättivät kovaa ihmetystä erityisesti Britanniassa.

– Verstappen voitti kisan ja mestaruuden. Hullua, kyllä. Jännittävää, kyllä. Dramaattista, kyllä. Eli niin, kuten urheilukilpailun pitäisi aina ihanteellisessa tilanteessa päättyä? Epäilemättä. Mutta reilua? Loogista? Kohtuullista? Sitä vastaan on vaikea taistella, vaikka saman huoneen toisessa päässä lakimies katsoisi sinua tiukasti silmiin, Dailymailin Samuel kertasi, jatkaen kovalla väitteellä:

– Tuo oli varastettu titteli. Varkaina toimivat tuomarit ja kilpailujohto – kaiken draamatarpeen keskellä. Ei Red Bull tehnyt mitään väärää. Tai Verstappen. Hän vain ei ollut päivän kuski. Kyse oli siitä, että kuka on juuri tuona päivänä, sunnuntaina, paras. Jos siis kaikki menee reilusti.

Yksi mies tikunnokassa

Kritiikki kohdistuu nyt kansainvälisen autoliiton FIA:n kilpailujohtajaan Michael Masiin. Hän oli viimeksi tapetilla Saudi-Arabiassa, kun hän kävi avointa huutokauppaa Verstappenin uusintalähdön starttipaikasta.

– Emme voi enää katsoa show’ta, missä tallit huutavat kilpailujohdon suuntaan, missä yksi jos toinen yrittää tulla väliin ja missä kaikkea liioitellaan. Ei voi mennä niin, että kilpailun johtaja on koko ajan selittämässä kavereille, jotka vain huutavat hänen kuulokkeissaan. Lopettakaa nyt tuo, hyvänen aika sentään. Surkea spektaakkeli muuten erinomaisen spektaakkelin sisällä, Corriere della Seran Giorgio Terruzzi mietti.

– Nuo, jotka johtavat tätä show’ta, eivät ole samalla tasolla näiden kahden erityislaatuisen mestarin kanssa. Saimme siitä taas valtavan osoituksen Abu Dhabissa, F1-toimittaja Leo Turrini pohti.

– Ainoa juttu, mikä iskee pahasti silmään, on se, että tuomaripäätöksistä puuttuu johdonmukaisuutta, minardi.it:lle kirjoittava Gian Carlo Minardi jatkoi aiheesta, kääntäen ison kuvan puolelle.

F1-toimittaja Ben Hunt jakoi omia tietojaan Abu Dhabin kisan kuohuttavien tapahtumien jälkeen.

– Michael Masin asema on uhattuna. Heti kun FIA:n uusi presidentti valitaan, kilpailujohtajan titteli on liipaisimella, Hunt uutisoi.

Mestari, joka kunnioitti tulosta

FIA:n nykyinen presidentti, ensi vuoden alussa paikalta väistyvä Jean Todt jakoi oman muistutuksensa.

– Inhimillinen oppi oli se, että taistelu ei ole koskaan ohi ennen kuin kilpailu päättyy, Todt viittasi vanhaan sanontaan.

Kiistanalaisista käänteistä huolimatta katseet kääntyivät tuloksiin. Max Verstappen nappasi uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden viimeisillä mahdollisilla hetkillä.

– Aina tulee olemaan niitä, jotka pitävät Hamiltonia todellisena voittajana. Ja aina on niitä, jotka pitävät kilpailun tulosta ainoana pyhänä tuomiona. Tuo oli hämmentävä ja kiihkeä viimeinen kisa. Yksinäinen Hamilton, joka oli jälleen talliaan parempi. Ja Red Bull, joka ei lannistunut. Lopulta heidät palkittiin, Corriere della Seran Terruzzi huomioi.

– Hamilton, hän ansaitsisi tittelin samalla tavalla! Hän antoi uskomattoman opetuksen siitä, miten joku voi toimia, vaikka häviää mestaruuden, joka on näpeissä aina viimeiselle kierrokselle asti. Häviö sattuu aivan helvetisti, mutta silti hän halasi voittajaa ja kunnioitti tätä ennen kuin nousi palkintokorokkeelle, samaisen lehden Daniele Sparisci lisäsi perään.

La Gazzetta dello Sportin Luigi Perna hämmästeli koko päättynyttä kautta ja sen aikana nähtyä huimaa mestaruustaistelua.

– Tuo oli aivan samassa luokassa Niki Laudan ja James Huntin, Ayrton Sennan ja Alain Prostin ja Michael Schumacherin ja Mika Häkkisen taistelujen kanssa. Tarvittiin ilmiömäinen kuljettaja, joka pystyi päihittämään Lewisin ja Toto Wolffin rakentaman taistelulaivan, Pernan kirjoitti.

– Max on noussut suurten joukkoon. Lewis on yhä legenda, niin radalla kuin sen ulkopuolella, La Gazzetta dello Sportin Gianluca Gasparini tiivisti.

Verstappen kuvaili kauden päätöskisaa: "Kuin vuoristorata" 

Kunnioittaen kiitos

Sunnuntai oli myös hyvästien aikaa. Abu Dhabin kisaan päättyi yksi ikoninen aikakausi, kun Kimi Räikkönen ripusti ajohanskansa naulakkoon.

Vaikka Räikkösen uran päättyminen jäi dramaattisen mestaruustaistelun varjoon, muistettiin häntä formulavarikolla.

Niin ennen kisaa kuin kisan jälkeen.

– Räikkönen on luonut omanlaisensa kultin tuomalla tarkoituksella karismaansa esille. Ferrarin kannalta on varmaan raikasta ajatella, että juuri Räikkönen on heidän viimeisin maailmanmestaruuskuljettajansa. Eli kaveri, joka tuli ja nousi kahden viimeisen kisan aikana tulokaskuski Hamiltonin edelle, Dailymailin Jonathan McEvoy muisteli kauden 2007 huipennusta.

F1-radat hyvästelevä Räikkönen lohdutti fanejaan: "Elämä jatkuu tästä"

Räikkösen sunnuntain kisa päättyi keskeytykseen. Sen jälkeen hän aloitti elämän, jossa hän pääsee irti jatkuvista aikatauluvelvoitteista ja haasteista.

– Räikkönen, upea mestari, poikkeuksellinen persoona ja todellinen urheilumies. Ihan sama onko hänestä pitänyt tai joskus vihannut, tämä on se hetki, kun sanotaan hyvästit äärimmäisen kunnioituksen kera, Corriede della Seran lisäksi Red Bullin italiankielisille sivuille kirjoittava Giorgio Terruzzi ylisti.

Lue myös:

    Uusimmat