F1-lehdistökatsaus: Max Verstappen antoi ratkaisevan näytteen tulevasta – "Ei ole koskaan näyttänyt enempää mestarilta"

3:53
Max Verstappen ajoi hallittuun voittoon Austinin F1-kisassa. Tästä alkaa viiden kisan loppusuora, johon Red Bull -kuski lähtee ennakkosuosikin asemassa.

Max Verstappenin viileä, laskelmoiva ja ennen kaikkea hallittu voitto Yhdysvaltain F1-kisassa nosti hollantilaisen ykkösmestarisuosikiksi kansainvälisen formulalehdistön silmissä.

Verstappen löi kovaa kirineen Lewis Hamiltonin Red Bullin aggressiivisella varikkotaktiilla päästettyään tämän ensin johtoon kisan startissa. Sergio Perez täydensi Red Bullin päivän kolmossijallaan. Mercedeksen Valtteri Bottas pystyi nousemaan moottorirangaistuksensa jälkeen viidennelle sijalle.

Tulos oli Red Bullille iso voitto tiukkana jatkuvassa mestaruustaistelussa. Verstappen johtaa nyt Hamiltonia 12 pinnalla kuskien MM-sarjassa ja valmistajien pisteissä Mercedeksen etumatka kapeni 23 pisteeseen.

Kauden edetessä viiden viimeisen kisan suoralle jännitys vain kasvaa entisestään. Mercedeksen vahvan jakson katkaiseminen oli Verstappenilta ja Red Bullilta jykevä näyte.

– Max Verstappen ei ole koskaan näyttänyt enempää mestarilta, otsikoi kolumninsa ESPN:n Laurence Edmondson.

– Verstappenin virheetön voitto oli yksi hänen uransa parhaista. Se osoitti kypsyyden, kärsivällisyyden ja tyylikkyyden tason, joka hänen aiemmalta uraltaan puuttui, mutta josta on nyt tullut hänen suoritustensa tavaramerkki joka kisaviikonloppu, Edmondson jatkoi.

Lähes samoin sanoin otsikoi juttunsa saksalaisen Auto Motor und Sportin Michael Schmidt.

– Max Verstappen on ottanut hyvän askeleen lähemmäs suurta unelmaansa. Austinissa hän juhli ensiluokkaista voittoa, sillä kisa voitettiin älyllä. Verstappen säästi renkaitaan oikeaan aikaan. Suurissa mestareissa ei ole aina kyse vain nopeudesta. Max Verstappenissa sitä löytyy, Schmidt kehui.

– Tällä kertaa ei nähty katkeria tunteita, ei hermostunutta äänensävyä, ja voittajaksi selvisi se, joka osasi hallita paremmin. Se, joka osasi hallita sietämättömän paineen ja todisti olevansa valmis ottamaan mestaruuskruunun, tiivisti italialaisen Corriere della Seran Daniele Sparisci.

Viihdettä amerikkalaiseen makuun

Takavuosina Formula 1:een rankastikin toisinaan pettynyt amerikkalaisyleisö sai nähdä juuri sellaisen kaksinkamppailun, jota faneille on syötetty mediassa ja Netflix-sarjassa koko kauden.

– Austinin stadion oli ahdettu ääriään myöten täyteen, ja uudet fanit olivat katsoneet sarjaa siihen malliin, että radan piti rakentaa uusia katsomoita ja siltoja ylimääräisille katselualueille – ja heitä hellittiin todellisella spektaakkelilla. Se oli täynnä hohtavaa urheiludraamaa, hehkutti Autosport-lehden Alex Kalinauckas.

– Voittaja ja häviäjä. Korkeimman luokan kaksintaistelu. Nopeus ja älykkyys nyrkkien heristelyn sijaan. Nyt he tajuavat viimeistään, että taistelu ei ole enää vaihtoehto, ja he tarjosivat harvinaislaatuisen spektaakkelin, kirjoitti Corriere della Seran Giorgio Terruzzi.

BBC:n Andrew Benson näkee edessä olevan yksi suurimmista kaksintaisteluista vuosikausiin. Red Bull on nyt päässyt päälle tässä painissa.

– Tämä tulos oli huono uutinen Mercedekselle. He menettivät johdon ja näkivät Verstappenin tuplaavan etumatkansa MM-pisteissä. Verstappenilla on kahdeksan voittoa Hamiltonin viittä vastaan. Ja nyt tiimit siirtyvät kahteen kisaan Meksikossa ja Brasiliassa, jotka ovat historiallisesti suosineet Red Bullia, Benson ennakoi.

Verstappen olisi voinut tyrmätä heti alussa

Motorsport Magazinen Mark Hughes toteaa kisan jännityksen tulleen lähinnä startissa tapahtuneesta käänteestä. Ilman sitä Red Bullin dominanssia ei olisi enää voinut pysäyttää.

– Hamiltonin nousu startissa kärkeen avasi mahdollisuuden voittoon. Jos Verstappen olisi vienyt johtopaikan, mitään oikeaa kilpailua ei olisi tullutkaan. Tämä kisa oli niin hyvä kisa siksi, että päivän autoista hitaampi sai ratapaikan nopeamman edestä.

Avaimet olivat kuitenkin vahvasti Red Bullin käsissä, sillä mediumrenkailla tehty avausstintti osoitti sen olevan paljon paremmassa iskussa.

– Jotta Mercedes olisi voinut estää Verstappenin undercutin, Hamiltonin olisi pitänyt pysähtyä niinkin aikaisin kuin kierroksella kahdeksan. Heidän rengaskulumansa olisi kuitenkin pakottanut heidät selvästi hitaammalle kolmen stopin taktiikalle. Pienemmällä kulumalla ja ilman menetettävää Red Bull irrotti tulpan 10. kierroksella ottamalla Verstappenille kovat renkaat, Hughes analysoi.

2:37
Lewis Hamilton otti kisan startissa paikan keulilta, mikä muutti tapahtumien kulkua merkittävästi.

Italialaisen La Gazzetta dello Sportin Luigi Perna nosti esiin huolen Mercedeksen toistuvista moottorirangaistuksista, jotka leijuvat mustina varjoina loppukauden yllä.

– Tehkää tilaa uudelle seriffille. Verstappenin ja Hamiltonin välinen taistelu oli 56 kierroksen rodeo.

– Toivotaan, ettei se ole kolari tai hajonnut moottori rangaistuksineen, joka ratkaisee tämän upean kauden 2021. Se olisi liian suuri rikos, Perna toivoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja