F1-lehdistökatsaus: Max Verstappenin ja Lewis Hamiltonin taistelu sai järjettömiä piirteitä – kritiikkiä lentää FIA:n suuntaan

Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin tulinen voittotaistelu oli kansainvälisen F1-lehdistön ylivoimaisesti isoin puheenaihe Saudi-Arabian kisan jälkeen.

Sunnuntain kisan draama käynnistyi kierroksella 10, kun Haasin Mick Schumacher ajautui vauhdilla päin reunavalleja. Turva-auto radalle ja härdelli päälle.

Mick Schumacher rysäyttää rengasvalliin

Mercedes-kuskit päättivät tulla varikolle, kun taas Red Bullin Max Verstappen jatkoi radalla. Punaisten lippujen myötä Verstappen nousi kisan kärkeen.

Verstappenin ja Hamiltonin ensimmäinen kädenvääntö käytiin uusintalähdössä, kun Hamilton lähti ohittamaan MM-sarjan johtajaa. Verstappen päätti oikaista ensimmäisen mutkan. Hollantilainen palasi radalle suoraan Hamiltonin eteen.

Taaempana tapahtunut joukkokolari aiheutti taas punaiset liput. Tästä alkoi poikkeuksellinen selkkaus.

Uusintalähtö: Verstappen oikaisee ensimmäisen mutkan, joukkokolari taaempana

Kilpailujohtaja Michael Masi kävi huutokauppaa Verstappenin kohtalosta. Yksi vai kaksi sijaa alemmas? Mihin Red Bull tyytyisi?

Verstappen oli hereillä toisessa uusintalähdössä, ampaisten kärkeen. Hamilton saavutti hänet, minkä yhteydessä Verstappen teki uuden kyseenalaisen liikkeen. Toinen oikaisu oli liikaa ja Verstappen yritti päästää Hamiltonin edelleen kohtalokkain seurauksin. Hämmentynyt britti törmäsi Verstappeniin.

Kohu sen kuin yltyi.

Hamilton ajaa Verstappenin perään

Verstappenille täräytettiin yhteensä 15 sekunnin edestä aikarangaistuksia. Red Bull uhriutui. Hamilton voitti ja MM-tittelin kohtalo ratkaistaan Abu Dhabiassa.

Kritiikkiä radasta

Koko viikonloppu oli täynnä draamaa. Kaikki lähti liikkeelle aika-ajon päätöshetkistä.

– Jos Verstappen olisi ottanut hieman rauhallisemmin aika-ajokierroksensa loppuvaiheen, eli sen hetken, kun hänellä oli jo kolmen kymmenyksen etumatka Hamiltoniin, hän olisi ajanut helposti voittoon. Sen sijaan hän yritti epätoivoisesti ja epäluonnollisesti pitää Lewis Hamiltonin takanaan, The Racen Mark Hughes kirjoitti, viitaten lauantain isoon käänteeseen.

Verstappen oli kiinni paalupaikassa aina Saudi-Arabian katuradan viimeiseen tiukkaan mutkaan asti. Siinä Verstappenin ote lipesi ja hän osui seinään.

Aika-ajon loppuhetket: Lewis Hamilton paalulle, Max Verstappen lipeää seinään

Mercedes kiitti ja kumarsi. Hamilton paalulle ja Valtteri Bottas kakkosruutuun.

Kisan alussa kaikki näytti hyvältä Mercedeksen kannalta. Hamilton ja Bottas pitivät ykkös- ja kakkospaikat hallussaan, eikä Verstappen päässyt hyökkäämään.

Haasin Mick Schumacherin ulosajo muutti kaiken.

– En edelleenkään ymmärrä ensimmäisiä punaisia lippuja. Miksi ne tuotiin radalle? Sillä oli valtava merkitys koko sunnuntain kisaan, F1-blogisti Gian Carlo Minardi hämmästeli.

Verstappenin uhkapeli tuotti tulosta. Hollantilainen nousi kisan kärkeen, kun muutaman kierroksen mittainen turva-autoikkuna kääntyi punaisiksi lipuiksi.

Ennen sunnuntain kisaa moni arvuutteli kahden vaihtoehdon välillä. Joko kisasta tulisi täysi kaaos tai tylsä jonossa ajelu.

Vaakakuppi kääntyi jyrkästi ensimmäisen vaihtoehdon puolelle.

Saudi-Arabian Jeddahin rata ei aiheuttanut riemunkiljahduksia F1-toimijoiden parissa. Kisa tarjosi viihdettä, mutta sen hintalapusta meinasi tulla liian suuri.

– Absurdi, vaarallinen ja täysin F1-sarjaan sopimaton rata jätti kriittisen jälkensä mestaruustaisteluun, Corriere della Seran Giorgio Terruzzi maalaili.

– Ymmärrän Squid Game -syndrooman, mutta en halua verta. F1:n ei olisi pitänyt ajaa täysin hullulla radalla. Tuo touhu meni jo aivan liian vaaralliseksi, Leo Turrini kritisoi.

Yksi iso sota

– Olen ollut mukana ja olen katsonut monia, monia kisoja sen jälkeen, kun hyppäsin F1-maailmaan vuonna 1973. En usko, että olen nähnyt koskaan tämmöistä kisaa. Jos rehellisiä ollaan, en oikein vieläkään tiedä, että mitä Saudi-Arabiassa tapahtui, entinen F1-mekaanikko, The Racelle kirjoittava Gary Anderson hämmästeli sunnuntain näytöksen jälkeen.

– Saudi-Arabian GP jää historiaan yhtenä merkittävämpänä kisana, mitä F1:ssä on koskaan nähnyt. Sen myötä mestaruustaistoon saadaan hyvin dramaattinen huipennus. Molemmat, Hamilton ja Verstappen joutuvat yhä etsimään sitä, että miten he käsittelevät toisiaan radalla, BBC:n Andrew Benson tiivisti kolumnikirjoituksessaan.

Verstappenin ja Hamiltonin taistelu yltyi ensimmäisen uusintalähdön yhteydessä. Hamilton hidasteli lämmittelykierroksella, minkä myötä hän sai rengasedun lähtöön. Siinä hän kipusi nopeasti Red Bull -tähden Verstappenin rinnalle.

Toinen uusintalähtö: Verstappen ohittaa Oconin ja Hamiltonin

Verstappen ei antanut tuumaakaan periksi. Jarrutus pitkäksi, oikaisu ja paluu radalle suoraan Hamiltonin eteen.

Alpinen Esteban Ocon kiitti ja ohitti myös hölmistyneen Mercedeksen brittikuskin.

Miekkailu jatkui. Verstappen starttasi toiseen uusintalähtöön Oconin ja Hamiltonin takaa. Väkevä lähtö nosti hänet kärkeen. Hamilton joutui jahtaajan asemaan.

Hamilton tavoitti Verstappenin, joka ei antanut periksi.

Verstappen oikaisi ensimmäisen mutkan, minkä myötä hänen piti päästää Hamilton edelleen.

Verstappen hidasti vauhtiaan ja jarrutti, minkä yhteydessä Hamilton ajautui häntä päin. Red Bull -kuski oli klikata MM-sarjan pahimman haastajansa ulos kisasta.

– Mestaruustaistelu on kääntynyt yhdeksi isoksi sodaksi. Rajat ylittyivät lajissa, jossa maalaisjärjen pitäisi olla se lopullinen rajatekijä, La Gazzetta dello Sportin Luigi Perna ynnäili tapahtumia.

– Hamilton totesi, että tämä jätkä on aivan ”v***n hullu”. Hän viittasi siihen, miten vaaralliseksi koko touhu meni, The Sunin Ben Hunt huomioi.

Hamilton puhui kisan jälkeen avoimesti siitä, että hän joutuu jatkuvasti varomaan täysin arvaamatonta Verstappenia.

Kisan kärkikolmikon kommentit

Hamiltonin suunnitelma kauden huipennukseen: "Yritän vain pitää pääni alhaalla ja tehdä parhaan mahdollisen tuloksen"

Yksi iso sekasotku

Tuomari- ja johtamistoiminta päätyi tikunnokkaan jo kisan aikana.

Kansainvälisen autoliiton FIA:n kilpailujohtaja Michael Masi kävi huutokauppaa siitä, mitä Verstappenille pitäisi tehdä. Kiusallinen ja käsittämätön hetki osui toisten punaisten lippujen kohdalle.

– Virhe ei ole se, että keskustelut tuodaan seuraajille julki. Virhe on se, että tuollaisia keskusteluja ylipäätänsä käydään, C Moren F1-asiantuntija Ossi Oikarinen kritisoi.

Saudi-Arabian F1-kisassa hämmentäviä rangaistuspäätöksiä – C Moren F1-studiossa perattiin kuohuttavia vaiheita

Oikarinen ei ollut ainut, joka antoi sapiskaa F1-kisajohdon puolelle.

– Kriittisillä hetkillä pitäisi olla absoluuttisen selvää, että mitä saa tehdä ja mitä ei. Nyt näin ei ole. F1:ssä on menty siihen, että jokainen tilanne on erilainen ja jokaisesta tilanteesta voidaan antaa erilaisia tuomioita. Lopputulos on yksi iso sekasotku, The Racen Mark Hughes kommentoi.

– Tuomaristo on menettänyt voimansa isojen brändien ja valmistajien paineen alla. Nyt jätetään tekemättä päätöksiä, koska pelätään, että mitä seurauksia niistä syntyy. Puhutaan kolmannesta maailmansodasta eikä enää yksittäisestä urheilutapahtumasta, Formulapassion.it:n Alberto Antonini kuvaili.

Red Bullin Max Verstappen päätyi sunnuntain kisassa tikunnokkaan. Samaan aikaan Mercedeksen Lewis Hamiltonin toimet jäivät pienemmälle huomioille. Kisan jälkeen Red Bull yritti ajaa omaa propagandaansa huutelemalla Hamiltonin toimista.

Red Bullin neuvonantaja Helmut Marko vetosi siihen, miten hänen mukaansa Red Bullia ei kohdella tasaverroin.

– Hamilton ja Verstappen kävivät rajun kaksintaistelun ilman, että ottelussa oli ollenkaan tuomaria paikalla, Topspeedblogin Umberto Zapelloni niputti.

Pelko tulevasta

Hamiltonin voitto ja nopeimmasta kierroksesta tullut lisäpiste takasivat sen, että hän ja Verstappen lähtevät tasapisteistä kauden päätöskisaan Abu Dhabiin.

– FIA:n pitää ottaa tämä kaksikko puhutteluun ennen viimeistä viikonloppua, C Moren F1-asiantuntija Toni Vilander vaati.

Taustalla on pelko rumasta lopusta.

Verstappen kun voi tehdä tempun, joka jättää rajun leiman koko kauden ylle. Mikäli hollantilainen kilkkaa Hamiltonin ulos kisasta, hän on maailmanmestari. Voitettujen kisojen määrä kun on ratkaiseva tekijä tasapistetilanteessa.

– Toivotaan, että Abu Dhabissa nähdään siisti ja jännittävä mestaruustaistelu, joka ei käänny nyt nähdyksi hullutteluksi, The Racen Edd Straw rukoili.

Kimi Räikkösen F1-uran viimeisen kisan yllä pyörii nyt valtavia uhkakuvia. Ratkaistaanko mestaruus aidosti kisaamalla vai kääntyykö leikki rumaksi?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja