F-Securen Hyppönen: Iskut suomalaisten ministeriöiden sivuille todennäköisesti venäläistä alkuperää – "Näyttävä tapa osoittaa mieltä verkossa"

F-Securen Mikko Hyppönen ministeriöihin kohdistuneista palvelunestohyökkäyksistä: Ne oli ajastettu alkamaan, kun Zelenskyi puhui eduskunnassa 3:04
F-Securen Mikko Hyppönen ministeriöihin kohdistuneista palvelunestohyökkäyksistä: Ne oli ajastettu alkamaan, kun Zelenskyi puhui eduskunnassa.

Ulkoministeriön ja puolustusministeriön sivuille kohdistunut palvelunestohyökkäys oli todennäköisesti venäläistä alkuperää, arvioi F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen MTV Uutisille.

Hyppösen mukaan kyseisen kaltaisilla iskuilla ei varasteta tietoa tai murtauduta järjestelmiin.

– Tällä hyökkäyksellä ei aikaansaada pysyvää vahinkoa, vaan tämä on näyttävä tapa osoittaa mieltä verkossa.

Palvelunestohyökkäyksellä melkein minkä tahansa sivun voi saada väliaikaisesti hidastumaan tai toimimattomaksi, mutta ruuhkat kyetään lopulta laukaisemaan.

– Aivan kuten reaalimaailmassakin, vaikka tiet olisivat kuinka leveitä, niin kyllä ne saadaan ruuhkautumaan, jos liikennettä on tarpeeksi, Hyppönen havainnollistaa.

Tutkimusjohtaja arvioi, että palvelunestohyökkäyksen taustalla ovat vapaaehtoiset venäläiset patrioottihakkerit, jotka ovat käyttäneet botnetejään eli käytännössä saastuneita laitteita kohdistaakseen hyökkäyksen suomalaisiin symbolisiin kohteisiin.

Voiko Venäjä irtautua internetistä? Mikko Hyppönen kommentoi seuraavia liikkeitä Ukrainan kybersodassa 37:40
Voiko Venäjä irtaantua Internetistä? Mikko Hyppönen kertoi asiasta MTV Uutiset Livessä maaliskuussa.

Hyppösen arvion mukaan isku oli ajoitettu tarkoituksella alkamaan samaan aikaan, kun Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin oli määrä aloittaa puheensa Suomen eduskunnalle.

– Botnetejä on monenlaisia. Siellä voi olla vaikkapa valvontakameroita, printtereitä, reitittimiä ja vastaavia, joiden avulla liikenne voidaan luoda.

Iskun alkuperää ei välttämättä saada koskaan selville.

– Olettaa kuitenkin voi, että tämä liittyy venäläiseen aggressiiviseen offensiivitoimintaan verkossa juuri nyt. Syy-yhteys (Zelenskyin puheeseen Suomen eduskunnalle) on hyvin helposti nähtävissä.

Lue myös:

    Uusimmat