Ex-ministeri rakastui parlamenttikaunottareen

Entiselle ministerille, Jari Vilénille, Unkari koitui kohtaloksi.

Melko mittavan poliittisen karriäärin tehnyt Jari Vilén, 48, nimitettiin vuonna 2007 Suomen Unkarin-suurlähettilääksi. Vilén on viihtynyt Budapestissä niin hyvin, että tuntee itsensä melkein "syntyperäiseksi kansalaiseksi".

Vahvaan juurtumiseen ei ole vaikuttanut pelkästään viisi työntäytteistä vuotta, myös kaunis unkarilaissyntyinen puoliso, Eva Söregin, on ollut avainasemassa

Suurlähettiläs Jari Vilén raottaa rakastumisen alkua vain hieman.

– Olin tervehdyskäynnillä Unkarin parlamentissa, missä Eva toimi puhemies Katalin Szilin kabinettipäällikkönä. Näimme parlamentissa vain toistemme kasvot. Silloin olin vielä onnellisesti naimissa Janinan kanssa, mutta myöhemmin, kun olin vapaa mies, tutustuimme Evan kanssa työn merkeissä paremmin.

Jari Vilén ja Eva Söregin kihlautuivat romanttisesti New Yorkissa joulukuussa 2010, ja avioituivat Budapestissa, Fasorin luterilaisessa kirkossa vajaa vuotta myöhemmin.

Auvoisen onnellista avioelämää kesti tovin, nyt kummankin elämä on muutostuulien edessä. Jari Vilén siirtyy Unkarista Puolan- suurlähettilääksi 10. syyskuuta.

Muutto vieraaseen maahan on Eva Söregille suuri uhraus, sillä hän joutuu jättämään sukunsa ja uransa.

– Siksi päätimme vaimoni kanssa pitää Budapestin keskustassa olevan asuntomme "kesämökkinä". Näin voimme käydä koska vain katsomassa Evan sukulaisia, Vilén toteaa.

– Pian meillä alkaa uudessa kodissa tavaroiden paikoilleen laittaminen, sillä muuttokuorma lähti eilen ja on näillä hetkillä Varsovassa perillä.

Suurlähetystön puolalainen kokki on ahkerasti opiskellut suomalaisten ruokien reseptejä.

– Odotan mielenkiinnolla lopputulosta, suomalais-puolalaisia virityksiä. Vaimoni on vegetaristi, joten aluksi on ehkä hankala löytää sopivia ruokapaikkoja.

Jari Vilén paljastaa, että hänen vaimonsa opiskelee parhaillaan suomea.

– Eva osaa sanoa kukkakeppi! Lisäksi hän on maistellut säätiedotukseen liittyviä sanoja, kuten hallanvaaraa. Sana tuntuu hänestä ihmeelliseltä.

Niinistö tulossa Budapestiin

Haikeudesta huolimatta tuore Suomen Puolan- suurlähettiläs on tyytyväinen uusien haasteiden edessä.

– Unkari on todella kiehtova maa, Suomi on täällä merkittävä valtio, pieni suurvalta, Jari Vilén kehuu.

– Mutta miten 38 miljoonaa asukasta käsittävässä Puolassa tuoda esille runsaan viiden miljoonan asukkaan Suomi, siinä riittää työtä.

Suurlähettiläs työskentelee viimeiseen viikonvaihteeseen saakka Budapestissä, Varsovassa työpäivä alkaa heti maanantaina kello 9.30.

– Iltapäivällä minulla on yhden aikaan jo ensimmäinen tapaaminen.

Ennen jäähyväisiä Jari Vilén tapaa presidentti Sauli Niinistön, joka saapuu työmatkalle Budapestiin suoraan Lontoon paralympialaisista.

– Myös eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma on tulossa.

Siófokissa on suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankonferenssin avajaiset.

– Presidentti Niinistö tapaa muun muassa Viron presidentti ToomasIlveksen ja Unkarin presidentti János Áderin. Mukavaa, että Niinistö voi viipyä Unkarissa pari päivää. Jenni Haukio ei ole mukana, koska hänellä on kirjamessuihin liittyviä töitä, toteaa suurlähettiläs Jari Vilén MTV3.fille.

(MTV3–KIKKA ISOVIITA)

Lue myös:

    Uusimmat