Evakuoinnit Afganistanista Suomeen ovat päättyneet – kaikki valtioneuvoston valitsemat henkilöt on saatu turvaan

14:57
Afganistan on ollut Taleban-hallinnon alla jo vuoden – mikä maassa on muuttunut? Haastattelussa Zahra Karimy

Kun äärijärjestö Taleban nousi valtaan Afganistanissa vuosi sitten, Suomen ulkoministeriö ilmoitti evakuoivansa satoja ihmisiä pois maasta. Nyt evakuoinnit on saatu päätökseen.

Valtioneuvosto päätti viime elokuussa evakuoida yhteensä noin 290 ihmistä Suomeen Afganistanista. Kaikki nämä ihmiset on saatu nyt evakuoitua, kertoo ulkoministeriön Etelä-Aasian yksikönjohtaja Veikko Kiljunen.

– Meillä ei ole enää aktiivisia tapauksia, vaan viimeiset evakuoitavat saapuivat Suomeen noin kuukausi sitten, Kiljunen sanoo.

Kaikki valtioneuvoston listalla olleet saatiin evakuoitua Kiljusen mukaan onnistuneesti.

Yhteensä maasta saatiin evakuoitua noin 550 ihmistä. Valtioneuvoston listalla olleiden noin 290 ihmisen lisäksi evakuoitiin enimmäkseen konsuliavustettavia ihmisiä, kuten Afganistanissa asuneita Suomen kansalaisia.

Evakuoidut saavat pysyvän oleskeluluvan

Ulkoministeriö ei vastaa enää valtioneuvoston päätöksellä evakuoiduista ihmisistä, vaan he ovat siirtyneet sisäministeriön ja maahanmuuttoviraston vastuulle, kertoo Kiljunen.

– Kaikki on ilmeisesti sujunut erinomaisesti hyvässä viranomaisyhteistyössä. Heinäkuussa saapuneiden henkilöiden kohdalla prosessit ovat vielä kesken, että mihin kuntiin heidät sijoitetaan.

Vaikka Afganistanista evakuoidut ovat siirretty sisäministeriön ja maahanmuuttoviraston vastuulle, ei heidän tarvitse Kiljusen mukaan käydä läpi tavallista turvapaikanhakuprosessia. Sen sijaan heille on annettu jatkuvat oleskeluluvat.

Suomi tukee Afganistania tänä vuonna 23 miljoonalla eurolla

Afganistanissa on Kiljusen mukaan Talebanin vallan alla useita akuutteja ongelmia.

– Esimerkiksi naisten ja tyttöjen asema on tällä hetkellä erittäin huono ja valitettava. Maassa on myös humanitäärinen kriisi, käsikosketeltava ruokapula ja luonnonkatastrofeja, Kiljunen sanoo.

– Poliittista prosessia ei myöskään ole, vaan valta on keskittynyt ideologian levittämiseen ja oman vallan lujittamiseen.

Maa ei kehity lähitulevaisuudessa toivottavaan suuntaan, Kiljunen arvioi. Talebanille ei ole tällä hetkellä varteenotettavaa vaihtoehtoa, eikä Suomella ole edellytyksiä uudelleenavata Kabulin kaupungissa sijainnutta suurlähetystöä.

Vaikka maan tilanne ei ole hyvä, tukee ulkoministeriö Afganistania tänä vuonna 23 miljoonalla eurolla. Tätä rahaa käytetään esimerkiksi humanitääriseen apuun ja peruspalveluiden tukemiseen.

– Rahat kanavoidaan YK:n, maailmanpankin ja kansainvälisten avustusjärjestöjen kautta. Sitä ei mene suoraan Talebanille.

Korjattu 20:40: Suurin osa valtioneuvoston ulkopuolella olleista evakuoiduista olivat konsuliavustettavia. Evakuoidut saivat jatkuvat oleskeluluvat, eivät pysyviä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja