Mainos

Euroryhmä karsii vajeita

Euroryhmään kuuluvat maat ovat sopineet yöllä, että julkisen talouden epätasapainosta kärsivät maat karsivat budjetin alijäämää vuosittain 0,5 prosenttia. Ranska oli 12 maan joukossa ainoa, joka ei sitoutunut tavoitteeseen.

Euroryhmän puheenjohtaja Kreikan talousministeri Nikos Christodoulakis ilmoitti asiasta, kun ministerit olivat keskustelleet budjettiongelmista noin viisi tuntia Luxemburgissa. Tavoitteeseen pyritään ensi vuoden alusta alkaen. Valtiovarainministerien lisäksi asiasta olivat päättämässä Euroopan keskuspankin pääjohtaja Wim Duisenberg ja EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi.

Erityisesti Italialla, Portugalilla, Ranskalla ja Saksalla on vaikeuksia pitää budjettivajeensa kurissa. Vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan julkisen talouden alijäämä ei saisi nousta yli 3,0 prosentin. Euroryhmä ennakoi, että Saksalla on suuri riski ylittää sovittu raja tänä vuonna. Saksan hallitus on arvioinut vajeeksi 2,9 prosenttia.

Suomea kokouksessa edustanut ministeri Sauli Niinistö vaati vajeista kärsiviltä mailta lupausten sijaan välittömiä toimia, jotta euroalueen taloudet saadaan tasapainoon. Euroryhmä koostuu 12 EU-maasta, jotka ovat ottaneet käyttöön yhteisvaluutta euron. Ryhmä pitää epävirallisen kokouksen yleensä Ecofin-kokousta edeltävänä päivänä.

(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja