Mainos

Euroopan väestö ei uusiudu

Monissa läntisen Euroopan maissa kuolleisuus ylittää syntyvyyden.

Kaikki Euroopan maat Turkkia lukuunottamatta ovat vajonneet väestön uusiutumiskynnyksen alapuolelle. Erityisesti useissa Itä-Euroopan maissa alhainen syntyvyys merkitsee väestön nollakasvua. Varsin monissa läntisen Euroopan maissa kuolleisuus ylittää syntyvyyden, jolloin korvausta saadaan vain siirtolaisuudesta.

Tiedot ilmenevät tänään julkistetusta Euroopan neuvoston vuotuisesta väestötilastosta. Sen mukaan vuoden 2003 alussa Euroopan väestömäärä oli noin 814 miljoonaa, joista 803,5 miljoonaa asui EN:n kaikkiaan 45:ssä jäsenmaassa. Kasvua vuoteen 2002 oli ainoastaan 0,08 prosenttia.

Euroopan osuus maailman väestömäärästä laskee. Tämän kehityksen odotetaan jatkuvan myös tulevina vuosina. Turkissa syntyy tilaston mukaan eniten lapsia naista kohden. Luku oli vuonna 2001 2,52. Turkki oli ainoa maa, joka ylitti väestön uusiutumiseen vaadittavan 2,1 lapsen rajan.

Yleisesti ottaen korkeimmat syntyvyysluvut löytyvät Pohjois-Euroopasta. Korkein oli Norjassa (1,75), ja sitä seurasivat Tanska (1,72), Suomi (1,72) sekä Ruotsi (1,65). Alhaisin luku (1,02) oli EN:n itäisessä jäsenmaassa Armeniassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.