Mainos

EU yksimielinen rajavalvontavirastosta

EU:n komissio saa tehtäväkseen laatia esityksen rajavalvontaviraston perustamisesta.

EUn huippukokouksen päätöksellä unionin rajojen valvontaa keskitetään yhteiseen rajavalvontavirastoon. Viraston sijoituspaikasta pätettäneen seuraavassa kokouksessa joulukuussa. Suomi ei tavoittele tätä virastoa, vaikka meitä pidetäänkin tehokkaan valvonnan mallimaana.

Kamera, tutka ja muut havaintovälineet paljastivat päivällä, kun venäläinen moottorivene tunkeutui Euroopan Unionin alueelle itäisellä Suomenlahdella. Kotkan merivartioasemalla nähdään esimerkiksi, kun vartioveneajaa venäläisen keulan editse.

Sisäasiainministeri Kari Rajamäki sanoo, että Suomella on täysin yksiselitteinen priorisointi siitä, että Suomi hakee ja ajaa elintarvikevirastoa selkeällä linjalla. Hänen mukaansa ei ole minkäänlaista spekulatiivista pelivaraa rajavalvontaviraston sijaintipaikasta. Sillä ei käydä Suomen taholta nyt kauppaa. Rajamäki on täysin vakuuttunut, että sijaitseepa rajavalvontavirasto missä tahansa, niin suomalainen rajavalvontaosaaminen näkyy virastossa.

Suomella on kanta siitä, mitä yhteinen vartiointivirasto tekee.

Everstiluutnantti Ilkka Laitinen Rajavartiolaitoksen esikunnasta kertoo, että perusvastuu on nyt ja tulevaisuudessa jäsenmaiden rajaviranomaisilla, mutta EU:n rajavalvontaviraston tarkoituksena on koordinoida jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä, jolla pyritään lisäämään tietotaitoa ja jopa tekemään konkreettisia yhteisiä operaatioita.

Suomi tarjoaa malliksi meikäläistä valvontamallia, jossa rajaa vahtivat poliisi,tulli ja rajavartiolaitos. Myös puolustusvoimat on mukana.

EUn rajavalvontaviraston tehtävistä ja paikasta päätettäneen joulukuussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.