Mainos

EU tutkii laajemmin Microsoftia koskevia kartelliepäilyjä

EU:n komissio laajentaa amerikkalaisen Microsoft-yhtiön toimintoja koskevia tutkimuksia. Ohjelmistojätin epäillään rikkovan unionin kilpailusääntöjä kytkemällä laittomasti Media player -ohjelmansa Windows-käyttöjärjestelmään. Media Player on ohjelma, jonka avulla voi mm. purkaa ääntä ja kuvaa nopeasti ilman pitkän latausajan aiheuttamia viiveitä. Komissio huomauttaa, että vastaavia tuotteita tekevät muutkin valmistajat.

-Microsoftin menettely saattaa aiheuttaa vahinkoa innovaatioille ja rajoittaa kuluttajien valintamahdollisuuksia, komissio toteaa tämänpäiväisessä tiedotteessaan.

Edelleen komissio epäilee, että Microsoft saattaa yrittää käyttää markkina-asemaansa väärin kytkemällä PC-koneiden käyttöjärjestelmän toiminnan tiettyihin edullisemman hintaluokan palvelimiin. Näitä käytetään mm. tulostukseen, internetiin pääsyyn ja tiedostojen tallentamiseen. Kilpailukomissaari Mario Montin tiedottajan mukaan tutkimukset eivät liity Microsoftin uuteen XP -käyttöjärjestelmään.

Komissio aloitti jo viime vuoden alussa tutkimukset koskien Microsoftin Windows 2000 -käyttöjärjestelmää. EU:n sääntöjen rikkomisesta Microsoftia on syyttänyt ainakin sen kilpailija Sun-yhtiö. Komission mukaan kilpailijat eivät pääse teknisten ratkaisujen myötä markkinoille, jos palvelimet ovat teknisesti yhteensopivia vain Microsoftin kanssa. Kuluttajille aiheutuu komission mukaan huomattavia lisäkustannuksia, jos he pyrkivät valitsemaan muiden valmistajien palvelimia.

Käytännössä Windows-käyttöjärjestelmän ostaessaan asiakas saa usein mukaan tukun palvelimia, esimerkiksi selaimen. Palvelinten niputtamisen takia pelkän käyttöjärjestelmän ostaminen ei ole tavallisesti mahdollista.

Microsoft on käynyt Yhdysvalloissa pitkään oikeusprosessia kartellisyytöksiä vastaan. Kesäkuussa vetoomustuomioistuin katsoi, että Microsoft on käyttänyt asemaansa kilpailua rajoittavasti. Oikeus kuitenkin kumosi alemman tuomioistuimen päätöksen, jonka mukaan yhtiö olisi pilkottava osiin.

Heinäkuussa Microsoft ilmoitti Yhdysvalloissa muuttavansa Windows-järjestelmää siten, että pc-valmistajat voivat poistaa valikosta Internet Explorer -selaimen ikonin, jonka yhtiö niputti aiemmin käyttöjärjestelmään. Valmistajat saavat myös lisätä Windowsiin ja poistaa siitä muita ikoneja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.