Mainos

EU toivoo Jugoslavialta aktiivisuutta sotarikollisten pidättämisessä

EU:n parlamentti kehottaa Jugoslaviaa pidättämään kolme sotarikoksista epäiltyä maan armeijan entistä upseeria.

Haagin kansainvälinen sotarikostuomioistuin

Upseereita syytetään kroatialaisia siviilejä kohtaan tehdyistä sotarikoksista. EU:n mielestä "Vukovarin kolmikon" pidätys osoittaisi, että Jugoslavia on valmis yhteistyöhön Haagin sotarikostuomioistuimen kanssa.

Upseerit olivat mukana vuonna 1991 Vukovarin kaupungin kolme kuukautta kestäneessä miehityksessä. Kroatian mukaan tänä aikana sai surmansa yli tuhat siviiliä. Vahvistamattomien tietojen mukaan yksi Kroatian verilöylyn syytetyistä, Veselin Slijivancanin, palvelee yhä Jugoslavian armeijaa.

Kansainvälinen yhteisö, erityisesti USA, on painostanut Jugoslaviaa luovuttamaan sotarikoksista epäiltyjä Haagiin. Keskeiseksi kiistakapulaksi on noussut maan entisen presidentin Slobodan Milosevicin asema. Jugoslavian presidentti Vojislav Kostunica ja maan pääministeri Zoran Djindjic vakuuttavat, että Jugoslavian lakia muutetaan pian niin, että syytettyjen siirtäminen Haagiin tulee mahdolliseksi.

Presidentin kanslian mukaan Kostunica ja EU:n delegaatio ovat keskustelleet "tarpeesta luoda laillinen viitekehys Jugoslavian ja Haagiin sotarikostuomioistuimen yhteistyön avittamiseksi." Kostunica on arvostellut useaan otteeseen Haagin tuomioistuinta puolueelliseksi ja prosessia politiikan värittämäksi.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.