Hersonin alue pakkoevakuoidaan – MTV seurasi sotaa 14. syyskuuta 2023

Venäläiset miinoittivat varapoistumistiensä – nyt Ukraina raivaa "kuoleman tietä" ja käy vaihtokauppaa ruumiilla 3:09
Venäläiset miinoittivat varapoistumistiensä – nyt Ukraina raivaa "kuoleman tietä" ja käy vaihtokauppaa ruumiilla.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 14. syyskuuta 2023. Lue lisää perjantaina tapahtumista seuranta-artikkelistamme

23.54: Zelenskyi Valkoiseen taloon ensi viikolla

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin odotetaan tapaavan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Valkoisessa talossa Washingtonissa Yhdysvalloissa ensi viikolla. Tapaaminen järjestetään New Yorkissa pidettävän YK:n yleiskokouksen jälkeen.

Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain virkamies tänään torstaina.

22.34: Ukrainalaisviranomaiset antoivat evakuointikäskyn Hersonin alueelle, sanoo kuvernööri 

Ukrainan viranomaiset ovat määränneet siviilien pakkoevakuoinnin Hersonin alueelle maan eteläosaan.

Kuvernööri Oleksandr Prokudin kirjoitti Telegramissa, että pakkoevakuoinnin oli määrännyt Hersonin alueellinen puolustusneuvosto. Evakuointikäsky koskee lapsiperheitä, jotka ovat kuvernöörin mukaan jatkuvan vihollisen tulituksen kohteina.

Venäläisjoukot hallitsevat Hersonin aluetta Dneprjoen eteläpuolella.

Ukrainalaisviranomaiset suosittelivat jo elokuussa, että siviilit poistuisivat joiltain alueilta Harkovan koillisosassa, mutta evakuoinnit eivät olleet pakollisia.

21.40: Lindberg: Krimiä on vaikea voittaa sotimalla

Ukrainan vastahyökkäyksestä on saatu viime viikkoina ristiriitaisia tietoja. Suomalaisasiantuntijan mukaan hyökkäys ei ole merkittävästi edennyt.

– Mitään ratkaisevaa läpimurtoa esimerkiksi läpi venäläislinjojen ei ole edelleenkään tapahtunut, puolustusvoimien entinen komentaja, kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg toteaa Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Ukraina on kiihdyttänyt iskujaan Krimillä. Tuoreimpien ukrainalaistietojen mukaan se on tuhonnut alueella sijainneen Venäjän miljardin euron ilmapuolustusjärjestelmän.

Lindberg kiittelee Ukrainan onnistumisia Krimillä.

Ukraina vaurioitti Venäjän sota-aluksia hyökkäyksessään Sevastopolin kaupungin telakalle varhain eilisaamuna. Venäjä käyttää Sevastopolia Mustanmeren laivastonsa tukikohtana.

– Tällä he saavat Venäjän pakotettua kauemmaksi läntiseltä Mustaltamereltä lähemmäs omaa aluettaan.

Aluetta on Lindbergin mukaan kuitenkin vaikea sotimalla voittaa.

– Krimin niemimaa on niin valtava alue, että ei sitä muutamilla iskuilla vallata. Venäjälle on äärimmäisen kiusallista, että Ukraina onnistuu Venäjälle tärkeään laivastotukikohtaan Sevastopoliin toistuvasti iskemään. 

21.35: Pekka Toverin mukaan Ukrainan julkaisemat luvut luotettavamia kuin Venäjän

Ukraina väittää Venäjän menettäneen 7.–13. syyskuuta arviolta 4 000 sotilasta. Venäjän viikon aikana kärsimiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 93 taistelupanssarivaunua, 107 panssariajoneuvoa ja 222 tykkiä.

Suomen entisen tiedustelupäällikön, nykyisen kansanedustajan Pekka Toverin (kok.) mukaan sota-aikana ilmoitettujen tappiolukujen oikeellisuuden arviointi on armeijoille "perinteinen haaste".

– Sodassa vastustajan tappioita suurennellaan ja omia tappioita kaunistellaan. Se tapaa olla normi. Se on aina suuri haaste myös armeijoiden esikunnissa. Jos alkaa tehdä suunnitelmia ilmoitettujen lukujen mukaan, voivat suunnitelmat mennä vähän persiilleen, Toveri sanoo puhelimitse MTV Uutisille.

17.01: Ukrainan lentäjien peruskoulutus Ruotsin Gripen-hävittäjillä päättynyt

Ensimmäisten ukrainalaisten lentäjien peruskoulutus Ruotsin Gripen-hävittäjillä on päättynyt. Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson ilmoitti uutistoimisto AFP:lle, että maan puolustusvoimien raportin mukaan koulutus sujui hyvin.

Ruotsi ilmoitti toukokuussa, että se kutsuu ukrainalaisia lentäjiä ja maamiehistöä koulutukseen Saabin valmistamiin Gripen-koneisiin. Ruotsi ei kuitenkaan ole vielä vahvistanut, lahjoittaako se hävittäjiä Ukrainalle.

Tanska, Hollanti ja Norja ovat ilmoittaneet lahjoittavansa amerikkalaisia F-16-hävittäjiä Ukrainalle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on painostanut länsimaita toimittamaan Ukrainaan nykyaikaisia hävittäjiä.

16.32: Venäjä jatkoi lennokki-iskujaan Ukrainaan, Ukrainan ilmatorjunta kertoi torjuneensa valtaosan

Ukrainan ilmavoimat kertoo Venäjän hyökänneen Ukrainaan yhteensä 22 lennokilla viime yönä. Ilmavoimien mukaan ilmatorjunta onnistui pudottamaan 17 lennokkia. Lennokkeja lähetettiin muun muassa Mykolajivin ja Zaporizhzhjan alueille.

Ilmavoimat ei kertonut Telegram-viestissään mitään lennokkien mahdollisesti aiheuttamista vahingoista tai uhreista.

Vetäydyttyään Mustanmeren viljasopimuksesta Venäjä on kiihdyttänyt ohjus- ja lennokki-iskujaan varsinkin Odessan ja Mykolajivin alueille, missä sijaitsevat Ukrainan viljanvientisatamat.

Sotilasliitto Natoon kuuluva Romania kertoi nyt tehostaneensa ilmatilansa valvontaa sen jälkeen, kun Venäjän lennokkien jäänteitä on kolme kertaa löydetty Romanian puolelta rajaa Ukrainaan tehtyjen iskujen jäljiltä.

Venäjä puolestaan ilmoitti tänään tuhonneensa yli 20 lennokkia, joilla yritettiin iskeä Krimin niemimaalle, Mustallamerellä partioiviin aluksiin ja Venäjän rajaseudulle. Venäjän puolustusministeriö ei sekään kertonut, olivatko lennokit tai taivaalta putoava romu aiheuttaneet vahinkoja.

16:29: Ukraina sanoi vallanneensa Andriivkan ja perui sitten väitteensä

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar väitti torstaina maan joukkojen vallanneen takaisin Venäjän miehittämän Andriivkan kylän, mutta veti myöhemmin iltapäivällä lausuntonsa takaisin. Maliarin mukaan kyse oli viestintäkatkoksesta.

Andriivkan kylä sijaitsee Itä-Ukrainassa Bahmutin lähellä.

– Andriivka on meidän. Turvaamme asemiamme, Maliar kirjoitti Telegram-viestintäsovelluksessa.

Vajaat puolitoista tuntia myöhemmin Maliar kertoi välittäneensä virheellistä tietoa.

– Andriivkan alueella on saavutettu jonkin verran menestystä. Raskaat taistelut ovat käynnissä, Maliar korjasi.

Ukrainan vastahyökkäys Itä-Ukrainassa Bahmutin ympäristössä alkoi jo toukokuun puolivälin tienoilla, ennen kuin Venäjä valloitti itse rauniokaupungin.

Päivitystä päivitetty 14.9.2023 kello 17.39: Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar veti takaisin väitteensä, jonka mukaan Ukraina olisi vallannut Andriivkan kylän.

Itä-Ukrainan Bahmutin alueen rintamatilanne 14. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Itä-Ukrainan Bahmutin alueen rintamatilanne 14. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

15.47: Bulgaria ei jatka ukrainalaisen viljan tuontikieltoa

Bulgaria ei jatka ukrainalaisen viljan tuontikieltoa sen jälkeen kun se umpeutuu huomenna perjantaina. Bulgarian parlamentti hyväksyi tänään äänin 124–69 kiellon päättämisen. Päätöstä perusteltiin muun muassa "solidaarisuudella Ukrainalle ja globaalin ruokaturvallisuuden varmistamisella".

EU antoi kesäkuussa Bulgarialle, Unkarille, Puolalle, Romanialle ja Slovakialle luvan rajoittaa ukrainalaisen viljan maahantuontia. Viisikko halusi suojella omien maidensa maataloutta, koska halvan ukrainalaisen tuontiviljan pelättiin painavan hinnat alas.

Ukraina oli tyytyväinen päätökseen.

– Bulgaria näyttää esimerkkiä todellisesta solidaarisuudesta, kirjoitti presidentti Volodymyr Zelenskyi viestipalvelu X:ssä (entisessä Twitterissä).

Puolan hallitus päätti tiistaina jatkaa kieltoa. Unkari ja Slovakia ovat molemmat sanoneet aikovansa tehdä samoin, jos EU ei jatka rajoituksia. Romania taas on antanut ymmärtää toimivansa EU:n ohjeistuksen mukaan.

Sen jälkeen kun Mustanmeren laivareitit ovat laajalti tulleet käyttökelvottomiksi Venäjän hyökkäyssodan vuoksi, ukrainalaisia elintarvikkeita on kuljetettu maailmanmarkkinoille EU:n kautta.

13.14: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 620 sotilasta, 15 tankkia, 42 tykkiä, sotalaivan ja sukellusveneen

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 620 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 15 taistelupanssarivaunua, 18 panssariajoneuvoa, 42 tykkiä, kolme raketinheitinjärjestelmää, sotalaivan ja sukellusveneen.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

12.45: Suomen Pankki arvioi tuoreessa ennusteessaan, että Venäjällä on siirrytty sotatalouden oloihin

Venäjän talous kasvaa tänä vuonna odotettua enemmän, arvioi Suomen Pankki tänään julkistamassaan katsauksessa.

Venäjän bruttokansantuote kasvaa Suomen Pankin mukaan tänä vuonna noin kaksi prosenttia. Talouskasvu selittyy katsauksen mukaan luotonannon ja julkisen talouden kasvulla. Julkista taloutta puolestaan kasvattavat Ukrainan sodasta johtuvat menot.

– Aiempaa suurempi osa Venäjän talouden resursseista käytetään sodan tarpeisiin. Siksi julkisin varoin tuettu Venäjän BKT:n kasvu ei ole kestävällä pohjalla, kertoo Suomen Pankin vanhempi tutkija Laura Solanko tiedotteessa.

Suomen Pankki pohjaa arvionsa Venäjän tilastopalvelun Rosstatin tietoihin maan talouden kehityksestä. Arviointia vaikeuttaa Suomen Pankin mukaan se, että vertailutieto on osin puutteellista. (STT)

11.20: Ukraina väittää tuhonneensa Krimillä ilmapuolustusjärjestelmän

Ukraina väittää tuhonneensa venäläisen ilmapuolustusjärjestelmän Krimillä lähellä Jevpatorijan kaupunkia. Reuters kertoo väitteestä nojaten tiedustelulähteeseen.

Venäjä sanoi aiemmin sen ilmapuolustusjärjestelmän ampuneen alas 11 dronea yön aikana Krimillä. 

Lähde: Guardian.

10.28: Telegram-väite: Lukashenka matkustaa huomenna Venäjälle tapaamaan Putinia 

Uutistoimisto Reuters uutisoi Telegram-väitteestä, jonka mukaan Valko-Venäjän johtaja Aleksandr Lukashenka on matkustamassa perjantaina Venäjälle tapaamaan Putinia. (Reuters)

5.34: EU-parlamentti nimennyt Lukashenkan osalliseksi Venäjän sotarikoksiin Ukrainassa

Tuoreessa raportissa parlamentti tuomitsee mitä jyrkimmin Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenkan hallinnon osallistumisen Venäjän laittomaan hyökkäyssotaan Ukrainaa vastaan sekä sen, kuinka maan hallinto on edistänyt disinformaation ja propagandan leviämistä.

Raportissa mainitaan myös yli 2 150 lapsen laittomat siirtämiset Venäjän miehittämiltä alueilta Valko-Venäjälle. Parlamentti katsoo, että Lukashenka on vastuussa näistä sotarikoksista ja peräänkuuluttaa, että Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC antaisi Lukashenkasta pidätysmääräyksen.

Keskiviikko 13. syyskuuta

20.08: Ukraina: Venäjän sukellusvene ja sotalaiva todennäköisesti korjauskelvottomia Sevastopolin iskun myötä

Ukrainalaisviranomainen väittää uutistoimisto Reutersin mukaan, että Venäjän suuri maihinnousualus ja sukellusvene ovat todennäköisesti vaurioituneet Ukrainan hyökkäyksessä Sevastopoliin niin pahoin, ettei niitä voida korjata.

Venäjän puolustusministeriö on myöntänyt kahden sotalaivan vaurioituneen Ukrainan hyökkäyksessä. 

– Ne ovat kärsineet merkittäviä vahinkoja. Voimme nyt sanoa, että on hyvin todennäköistä, ettei niitä tulla korjaamaan, sanoi Ukrainan sotilastiedustelun Andriy Yusov Reutersin mukaan.

19.34: Tanssijoiden valitus hylättiin – boikotti Venäjää ja Valko-Venäjää kohtaan pitää

Urheilun oikeusturvalautakunta on hylännyt Tanssiurheiluliiton urheilijoiden tekemän valituksen, joka koskee Tanssiurheiluliiton päätöstä olla lähettämättä urheilijoita ja tuomareita kansainvälisiin kilpailuihin, joissa kisaa Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoita neutraalin lipun alla.

Tanssiurheiluliiton hallitus teki elokuussa päätöksen olla lähettämättä urheilijoita ja tuomareita kansainvälisiin kisoihin venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden rinnalle.

Kansainvälinen tanssiurheiluliitto World Dance Sport Federation oli päättänyt keväällä, että se sallii kilpailuissaan venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumisen niin kutsuttuina neutraaleina urheilijoina.

Urheilun oikeusturvalautakunta totesi päätöksessään, ettei Tanssiurheiluliiton liittohallituksen päätös ole valintakriteerien vastainen.

19.20: Shoigu: Venäjän puolustuksella on paikoin vaikeaa

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan Venäjällä ei ole muita mahdollisuuksia kuin voittaa sota. Shoigun kommenteista kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Venäjä käy "aktiivista puolustustaistelua" Ukrainan vastahyökkäystä vastaan, sanoo puolustusministeri Shoigu. 

– Joissain paikoissa se on vaikeampaa, joissain yksinkertaisempaa, Shoigu tarkensi.

– Voin sanoa, että sotilaat ja komentajat suoriutuvat varmasti ja luotettavasti. He puolustavat sitä, mitä meidän nyt pitää puolustaa. Nuo paikat ovat tietysti niitä, joissa Ukrainan armeija yrittää tehdä läpimurtoa, Shoigu jatkoi.

Ukraina on viime aikoina hyökännyt ennen kaikkea Länsi-Zaporizhzhjan Robotynen kylän lähettyvillä, Itä-Ukrainassa Bahmutin ympäristössä ja Donetskin sekä Zaporizhzhja välisellä alueella.

Shoigulta kysyttiin myös, voittaako Venäjä sodan.

– Meillä ei ole muita vaihtoehtoja, puolustusministeri vastasi.

Keskiviikon seurantaan pääset täältä

Lue myös:

    Uusimmat