Shoigu: Venäjän puolustuksella on paikoin vaikeaa

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan Venäjällä ei ole muita mahdollisuuksia kuin voittaa sota. Shoigun kommenteista kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Venäjä käy "aktiivista puolustustaistelua" Ukrainan vastahyökkäystä vastaan, sanoo puolustusministeri Shoigu. 

– Joissain paikoissa se on vaikeampaa, joissain yksinkertaisempaa, Shoigu tarkensi.

– Voin sanoa, että sotilaat ja komentajat suoriutuvat varmasti ja luotettavasti. He puolustavat sitä, mitä meidän nyt pitää puolustaa. Nuo paikat ovat tietysti niitä, joissa Ukrainan armeija yrittää tehdä läpimurtoa, Shoigu jatkoi.

Ukraina on viime aikoina hyökännyt ennen kaikkea Länsi-Zaporizhzhjan Robotynen kylän lähettyvillä, Itä-Ukrainassa Bahmutin ympäristössä ja Donetskin sekä Zaporizhzhja välisellä alueella.

Shoigulta kysyttiin myös, voittaako Venäjä sodan.

– Meillä ei ole muita vaihtoehtoja, puolustusministeri vastasi.

Ei läpimurtoja

Ukraina on julkisesti sanonut, että sen tavoitteena on vallata takaisin kaikki Venäjän miehittämät Ukrainan alueet, mukaan lukien Krimin niemimaa, jonka Venäjä laittomasti valtasi jo vuonna 2014. Venäjä miehittää lähes viidesosaa Ukrainasta.

Syvimmillään Ukrainan vastahyökkäys on edennyt reilun kymmenen kilometrin syvyyteen. Läpimurtoihin se ei ole reilun kolmen kuukauden aikana kyennyt. 

Ukraina ja maata tukevat länsimaat ovat kieltäytyneet sanomasta, että vastahyökkäys olisi epäonnistunut, mutta ainakaan odotuksia ja toiveita se ei ole täyttänyt.

Vasta elo-syyskuun vaihteessa alkoi levitä sittemmin vahvistettuja tietoja, että Ukraina on murtanut Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan. Kyseisen onnistumisen tulkitseminen läpimurroksi oli sotatieteilijä Ilmari Käihkön mielestä "propagandatemppu".

Ukrainan armeijan videolla väitetään ukrainalaisen yksikön raivaavan venäläisten kaivantoja Urozhainen lähellä 2:22
Ukrainan armeija julkaisi elokuussa videon, jossa se väittää näkyvän, miten maan jalkaväkisotilaat vyöryttävät venäläisasemia Urozhainen lähettyvillä. Videon kuvauspaikka on vahvistettu, mutta kuvausajankohta ei ole tiedossa.

Ukrainalla 30–45 päivää aikaa

Ukrainalla on 30–45 päivää aikaa ennen kuin sää tekee kesäkuussa alkaneesta vastahyökkäyksestä huomattavasti hankalamman, arvioi Yhdysvaltain armeijan komentaja, kenraali Mark Milley Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa sunnuntaina.

Syksyn mittaan sää muuttuu sekä kylmemmäksi että mutaisemmaksi. Kelirikko tekee erityisesti liikesodankäynnistä merkittävästi vaikeampaa.

Ukrainan sotilastiedustelun päällikkö Kyrylo Budanov puolestaan väitti, että Ukrainan vastahyökkäys tulee jatkumaan pitkälle loppuvuoteen. Budanov väitti lisäksi, ettei Venäjän armeija kestä vuotta pidempään.

Viime syksynä Ukrainan vastahyökkäys jatkui käytännössä 11. marraskuuta saakka, jolloin Ukraina valtasi takaisin Etelä-Ukrainan Hersonin kaupungin. Tätä ennen Ukraina valtasi nopeasti ison maa-alueen Koillis-Ukrainassa syys-lokakuussa.

Ukraina julistaa: Rospuutto on alkanut 0:37
Ukrainan armeijan maaliskuussa 2023 julkaisemalla videolla näkyy mutaiseksi muuttunutta maata, johon taistelupanssarivaunut ovat väitetysti juuttuneet.

Lue myös:

    Uusimmat