Lindberg: Räjähdykset Putinin Mustanmeren laivaston kotipesässä "äärimmäisen kiusallisia" Venäjälle

Mitä Ukrainan rintamilla tapahtuu nyt ja mitä Putinin ja Kimin tapaaminen merkitsee sodalle? 9:21
Mitä Ukrainan rintamilla tapahtuu nyt ja mitä Putinin ja Kimin tapaaminen merkitsee sodalle?

Ukrainan vastahyökkäyksestä on saatu viime viikkoina ristiriitaisia tietoja. Suomalaisasiantuntijan mukaan hyökkäys ei ole merkittävästi edennyt.

– Mitään ratkaisevaa läpimurtoa esimerkiksi läpi venäläislinjojen ei ole edelleenkään tapahtunut, puolustusvoimien entinen komentaja, kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg toteaa Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Ukraina on kiihdyttänyt iskujaan Krimillä. Tuoreimpien ukrainalaistietojen mukaan se on tuhonnut alueella sijainneen Venäjän miljardin euron ilmapuolustusjärjestelmän.

Lindberg kiittelee Ukrainan onnistumisia Krimillä. 

Ukraina vaurioitti Venäjän sota-aluksia hyökkäyksessään Sevastopolin kaupungin telakalle varhain eilisaamuna. Venäjä käyttää Sevastopolia Mustanmeren laivastonsa tukikohtana.

– Tällä he saavat Venäjän pakotettua kauemmaksi läntiseltä Mustaltamereltä lähemmäs omaa aluettaan.

Aluetta on Lindbergin mukaan kuitenkin vaikea sotimalla voittaa.

– Krimin niemimaa on niin valtava alue, että ei sitä muutamilla iskuilla vallata. Venäjälle on äärimmäisen kiusallista, että Ukraina onnistuu Venäjälle tärkeään laivastotukikohtaan Sevastopoliin toistuvasti iskemään.

Pohjois-Korea voinee tarjota vain perinteisiä aseita

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un etsivät parhaillaan mahdollisuuksia kahdenväliseen sotilaallistekniseen yhteistyöhön alkuviikon tapaamisessaan Venäjällä.

Erikoinen ystävyys näyttää syventyvän, sillä vierailun päätteeksi Kim Jong-un kutsui Putinin vierailulle Pohjos-Koreaan, ja Putin vastasi myöntävästi.

– Venäjän intressissä on varmasti saada ammuksia Pohjois-Korealta, joka on varastoinut neuvostoaseiden ammuksia todennäköisesti valtavia määriä. Ja tykistön ammukset ehkä vielä kaliibereiltaan ovat niitä, joita Venäjällä on vielä suuria määriä, Lindberg toteaa.

– Todennäköisesti Pohjois-Korealta Venäjä ei saa pitkän matkan täsmäaseita, joilla voisi iskeä syvälle Ukrainaan. Voi olla, että sieltä haetaan panssarintorjunta-aseita ja taistelupanssarivaunujakin. Sanoisin, että kovin perinteisiä aseita.

Lue myös:

    Uusimmat