Ukraina sanoi vallanneensa Andriivkan ja perui sitten väitteensä

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar väitti torstaina maan joukkojen vallanneen takaisin Venäjän miehittämän Andriivkan kylän, mutta veti myöhemmin iltapäivällä lausuntonsa takaisin. Maliarin mukaan kyse oli viestintäkatkoksesta.

Andriivkan kylä sijaitsee Itä-Ukrainassa Bahmutin lähellä.

– Andriivka on meidän. Turvaamme asemiamme, Maliar kirjoitti Telegram-viestintäsovelluksessa.

Vajaat puolitoista tuntia myöhemmin Maliar kertoi välittäneensä virheellistä tietoa.

– Andriivkan alueella on saavutettu jonkin verran menestystä. Raskaat taistelut ovat käynnissä, Maliar korjasi.

Ukrainan vastahyökkäys Itä-Ukrainassa Bahmutin ympäristössä alkoi jo toukokuun puolivälin tienoilla, ennen kuin Venäjä valloitti itse rauniokaupungin.

Itä-Ukrainan Bahmutin alueen rintamatilanne 14. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Itä-Ukrainan Bahmutin alueen rintamatilanne 14. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Ukraina: Venäjä menetti päivässä 620 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 620 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 15 taistelupanssarivaunua, 18 panssariajoneuvoa, 42 tykkiä, kolme raketinheitinjärjestelmää, sotalaivan ja sukellusveneen.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Vastahyökkäyksellä on ollut vaikeaa

Ukraina on julkisesti sanonut, että sen tavoitteena on vallata takaisin kaikki Venäjän miehittämät Ukrainan alueet, mukaan lukien Krimin niemimaa, jonka Venäjä laittomasti valtasi jo vuonna 2014. Venäjä miehittää lähes viidesosaa Ukrainasta.

Syvimmillään Ukrainan vastahyökkäys on edennyt reilun kymmenen kilometrin syvyyteen. Läpimurtoihin se ei ole reilun kolmen kuukauden aikana kyennyt. 

Ukraina ja maata tukevat länsimaat ovat kieltäytyneet sanomasta, että vastahyökkäys olisi epäonnistunut, mutta ainakaan odotuksia ja toiveita se ei ole täyttänyt.

Vasta elo-syyskuun vaihteessa alkoi levitä sittemmin vahvistettuja tietoja, että Ukraina on murtanut Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan. Kyseisen onnistumisen tulkitseminen läpimurroksi oli sotatieteilijä Ilmari Käihkön mielestä "propagandatemppu".

Juttua päivitetty 14.9.2023 kello 17.39: Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar veti takaisin väitteensä, jonka mukaan Ukraina olisi vallannut Andriivkan kylän.

Lue myös:

    Uusimmat