Ukraina: Venäjä menetti päivässä liki 600 sotilasta, 30 panssaria ja 30 tykkiä – MTV seurasi sotaa

Venäläiset miinoittivat varapoistumistiensä – nyt Ukraina raivaa "kuoleman tietä" ja käy vaihtokauppaa ruumiilla 3:09
Venäläiset miinoittivat varapoistumistiensä – nyt Ukraina raivaa "kuoleman tietä" ja käy vaihtokauppaa ruumiilla.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 13. syyskuuta 2023. Lue torstain tapahtumista täältä. 

Torstain seuranta-artikkelin löydät täältä

20.08: Ukraina: Venäjän sukellusvene ja sotalaiva todennäköisesti korjauskelvottomia Sevastopolin iskun myötä

Ukrainalaisviranomainen väittää uutistoimisto Reutersin mukaan, että Venäjän suuri maihinnousualus ja sukellusvene ovat todennäköisesti vaurioituneet Ukrainan hyökkäyksessä Sevastopoliin niin pahoin, ettei niitä voida korjata.

Venäjän puolustusministeriö on myöntänyt kahden sotalaivan vaurioituneen Ukrainan hyökkäyksessä. 

– Ne ovat kärsineet merkittäviä vahinkoja. Voimme nyt sanoa, että on hyvin todennäköistä, ettei niitä tulla korjaamaan, sanoi Ukrainan sotilastiedustelun Andriy Yusov Reutersin mukaan.

19.34: Tanssijoiden valitus hylättiin – boikotti Venäjää ja Valko-Venäjää kohtaan pitää

Urheilun oikeusturvalautakunta on hylännyt Tanssiurheiluliiton urheilijoiden tekemän valituksen, joka koskee Tanssiurheiluliiton päätöstä olla lähettämättä urheilijoita ja tuomareita kansainvälisiin kilpailuihin, joissa kisaa Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoita neutraalin lipun alla.

Tanssiurheiluliiton hallitus teki elokuussa päätöksen olla lähettämättä urheilijoita ja tuomareita kansainvälisiin kisoihin venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden rinnalle.

Kansainvälinen tanssiurheiluliitto World Dance Sport Federation oli päättänyt keväällä, että se sallii kilpailuissaan venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumisen niin kutsuttuina neutraaleina urheilijoina.

Urheilun oikeusturvalautakunta totesi päätöksessään, ettei Tanssiurheiluliiton liittohallituksen päätös ole valintakriteerien vastainen.

19.20: Shoigu: Venäjän puolustuksella on paikoin vaikeaa

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan Venäjällä ei ole muita mahdollisuuksia kuin voittaa sota. Shoigun kommenteista kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Venäjä käy "aktiivista puolustustaistelua" Ukrainan vastahyökkäystä vastaan, sanoo puolustusministeri Shoigu. 

– Joissain paikoissa se on vaikeampaa, joissain yksinkertaisempaa, Shoigu tarkensi.

– Voin sanoa, että sotilaat ja komentajat suoriutuvat varmasti ja luotettavasti. He puolustavat sitä, mitä meidän nyt pitää puolustaa. Nuo paikat ovat tietysti niitä, joissa Ukrainan armeija yrittää tehdä läpimurtoa, Shoigu jatkoi.

Ukraina on viime aikoina hyökännyt ennen kaikkea Länsi-Zaporizhzhjan Robotynen kylän lähettyvillä, Itä-Ukrainassa Bahmutin ympäristössä ja Donetskin sekä Zaporizhzhja välisellä alueella.

Shoigulta kysyttiin myös, voittaako Venäjä sodan.

– Meillä ei ole muita vaihtoehtoja, puolustusministeri vastasi.

14.43: Ukraina: Venäjä menetti päivässä liki 600 sotilasta, 30 panssaria ja 30 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 590 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 16 taistelupanssarivaunua, 14 panssariajoneuvoa, 30 tykkiä kaksi raketinheitinjärjestelmää.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

14.40: Venäjä myöntää: Kaksi sotalaivaa on vaurioitunut Ukrainan ohjusiskussa

Kaksi Venäjän sotalaivaa on vahingoittunut Ukrainan ohjusiskussa, sanoo Venäjän puolustusministeriö Venäjän valtiomedia Ria Novostin mukaan.

Ukrainan hyökkäys tapahtui Venäjän laittomasti miehittämän Krimin niemimaan Sevastopolin telakalla.

Aiemmin myös Ukrainan sotilastiedustelu väitti, että maan tekemä isku on vahingoittanut kahta sotalaivaa. Ukraina väittää vahingoittuneiden alusten olevan suuri maihinnousualus ja sukellusvene. Ukrainan sotilastiedustelun väitteistä kertoo ukrainalaismedia Kyiv Independent

Valkovenäläinen media Nexta väittää, että vahingoittuneet sota-alukset ovat maihinnousualus Minsk ja sukellusvene B-237 Rostov.

Venäjän puolustusministeriö väittää, että vahingoittuneet alukset pystytään korjaamaan ja ne palaavat palvelukseen. Korjausten kestosta ei ole tietoa. Vahingoittuneet alukset olivat Venäjän mukaan korjattavana telakalla.

Venäjän mukaan Ukraina hyökkäsi telakalle kymmenellä risteilyohjuksella ja kolmella vesidronella.

Tietoja ei ole vahvistettu.

12.58: Suomalaispanssarien lisensoiminen Ukrainaan äärimmäisen riskialtista – "Neuvottelut käydään hallitusten välillä"

Suomen Patrian toimitusjohtajan mukaan olisi "erittäin riskialtista" myydä panssariajoneuvoja tai lisensoida niiden tuotanto Ukrainaan ilman hallituksen apua.

Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko kehotti uutistoimisto Reutersin mukaan Euroopan maita tekemään enemmän helpottaakseen kauppoja Ukrainan kanssa.

Ukrainan odotetaan isännöivän puolustusteollisuuden kokousta lähikuukausina rohkaistakseen useampia yrityksiä valmistamaan aseita maassa. Pääministeri Petteri Orpon (kok.) Ukrainan-vierailun aikana presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Ukrainan olevan hyvin kiinnostunut suomalaisten panssariajoneuvojen valmistuksesta.

11.30: Ursula von der Leyen: "Ukraina saavuttanut suuria edistysaskeleita"

Euroopan komission puheenjohtaja Von der Leyen sanoi tänään puheessaan Strasbourgissa Ukrainan saavuttaneen "suuria edistysaskeleita" sen jälkeen, kun sille myönnettiin ehdokasvaltion asema. 

Puheessaan von der Leyen kertoi komission aikovan myös ehdottaa jatkoa ukrainalaisten tilapäiselle suojelulle.

10.09: Yhdysvaltain kenraali: Ukrainalaislentäjät lentävät F-16-koneita 3 kuukauden kuluessa – liittyvät taisteluihin myöhemmin

The Kyiv Independentin mukaan ensimmäiset ukrainalaislentäjät voisivat suorittaa F-16-hävittäjillä alkukoulutuksensa vuoden loppuun mennessä ja  liittyä taisteluihin myöhemmin. Asiasta kertoi ukrainalaislehden mukaan Yhdysvaltain ilmavoimien kansalliskaartin johtajan, kenraali Michael Loh.

Ukrainalaislentäjien odotetaan saapuvan Morris Air National Guardin tukikohtaan Tucsoniin Arizonan osavaltiossa lokakuuhun mennessä. Tarkoituksena on The Kyiv Independentin mukaan hankkia taitoja neljännen sukupolven suihkukoneiden käyttämiseen, joita Kiova aikoo käyttää taistelukentällä Venäjää vastaan.

– Lentäjien kielitaitoa arvioidaan parhaillaan, ja riippuen heidän kielitaidostaan ja lentokokemuksestaan he voivat saada koulutuksensa valmiiksi kolmessa kuukaudessa, Loh sanoi ukrainalaismedian mukaan Air Force Associationin kokouksessa National Harborissa, Marylandissa.

6.56: Ukraina teki ilmaiskun Krimille – 24 haavoittunutta

Ukraina teki varhain keskiviikoaamuna ilmaiskun telakalle telakalle Krimin Sevastopolissa. Iskussa haavoittui ainakin 24 ihmistä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tiistai 12. syyskuuta

23.47: G7-maiden ulkoministerit tuomitsevat Ukrainan miehitetyillä alueilla järjestetyt "näennäisvaalit"

G7-maiden ulkoministerit ja EU:n korkea edustaja ovat tuominneet Venäjän viikonloppuna miehitetyillä ukrainalaisilla alueilla järjestämät "näennäisvaalit", todetaan Britannian hallituksen verkkosivuilla tiistaina julkaistussa lausunnossa

– Nämä näennäiset ”vaalit” loukkaavat jälleen kerran Ukrainan itsenäisyyttä, suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta sekä YK:n peruskirjaa", lausunnossa sanotaan.

– Venäjällä ei ole mitään laillista perustetta tällaisille toimille Ukrainan alueella. Näennäiset ”vaalit” ovat propagandaharjoitus, jonka tarkoituksena on legitimoida Venäjän laiton Ukrainan alueen haltuunotto

G7-maiden ulkoministerit sanovat lausunnossa, että Donetskin, Hersonin, Luhanskin ja Zaporizhzhjan alueet sekä Krim ovat osa Ukrainaa.

– Emme koskaan tunnusta Venäjän laittomia vaatimuksia Ukrainan suvereeneista alueista ja kehotamme kaikkia valtioita torjumaan ne yksiselitteisesti, G7-maiden ulkoministerit sanovat lausunnossa.

G7-ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Japani.

23.26: Venäläinen rynnäkkökone syöksynyt maahan Volgogradin alueella

Venäjän Su-24-rynnäkkökone syöksyi maahan tiistaina Volgogradin alueella Venäjällä harjoituslennon aikana, kertoo Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto Tass.

Venäjän puolustusministeriön mukaan kone oli Volgogradin alueella suorittamassa suunniteltua harjoituslentoa. Ministeriön mukaan koneessa ei ollut aseistusta.

Paikallisen viranomaisen edustajan mukaan onnettomuudessa ei tullut kuolonuhreja. Tass kirjoittaa koneen pudonneen asumattomalle alueelle. Paikalle on lähetetty pelastuslaitoksen Mi-8-helikoptereita.

20.51: Romania rakentaa väestönsuojia Ukrainan rajan läheisyydessä asuville ihmisille

Romania on ilmoittanut rakentavansa väestönsuojia maan Ukrainan vastaisen rajan läheisyydessä asuville ihmisille, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Romaniasta löytyi viime viikolla Plaurun kylän läheltä lennokin sirpaleita, joiden epäillään olevan peräisin venäläislennokista. Kylä sijaitsee lähellä Ukrainan vastaista rajaa.

Viime viikon maanantaina myös Ukraina väitti venäläislennokkien osuneen Romanian maaperälle.

Romanian puolustusministeriön lausunnon mukaan väestönsuojien tarkoituksena on suojella Plaurun asukkaita, kirjoittaa Guardian.

Puolustusministeriön mukaan väestönsuojien rakentaminen aloitettiin tiistaina.

Natoon kuuluva Romania on aiemmin lisännyt myös ilmatilansa valvontaa.

Lue lisää tiistain uutisia Ukrainan sodasta täältä.

Lue myös:

    Uusimmat