EU-parlamentti hylkäsi EU:n budjetin

Euroopan parlamentti vaatii muutoksia unionin monivuotiseen budjettiin, josta jäsenmaat neuvottelivat keskinäisen sovun viime kuussa pitkien maratonneuvottelujen jälkeen.

Parlamentin suurimman ryhmän EPP:n puheenjohtajan Joseph Daulin mukaan parlamentti ei voi hyväksyä EU:lle leikattua kriisibudjettia vuosiksi 2014–20, vaan se haluaa kasvua ja työllisyyttä tukevan budjetin. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun parlamentti voi suoraan vaikuttaa budjettiin.

Parlamentti hylkäsi vuosien 2014–20 rahoituskehyksen äänestyksessään luvuin 506–161 täysistunnossaan Strasbourgissa.

Budjetin kokonaissummaan tai jäsenmaiden maksuihin ei kuitenkaan ole odotettavissa isoja muutoksia, vaikka parlamentti alun perin vaati myös pulskempaa kokonaissummaa. Nyt se vaatii lähinnä joustavuutta rahojen käyttöön ja mahdollisuutta budjetin uuteen tarkasteluun ensi vuoden eurovaalien jälkeen siltä varalta, että unionimaiden taloustilanne olisi parantunut tuntuvasti nykyisestä

Mepit haluaisivat EU:lle myös mahdollisuuden omaan varojen hankkimiseen esimerkiksi verottamalla. Niin ikään he haluaisivat EU:n kohdistavan enemmän varoja koulutukseen, tutkimukseen ja kehitystyöhön, kun nykyisin valtaosa unionin budjetista menee maatalous- ja aluetukiin.

Jäsenmaat sopivat aiemmin budjetin kokonaiskooksi 960 miljardia euroa, joka on noin prosentti unionin yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta.

Nyt sovun hierominen jatkuu parlamentin ja jäsenmaiden välillä. Molempien on hyväksyttävä budjetti, jotta se voi tulla voimaan.

Budjettiasioita läheltä seurannut meppi Riikka Manner (kesk.) uskoo, että parlamentti pääsee äänestämään jäsenmaiden kanssa saavutetusta neuvottelutuloksesta vielä ennen kesälomia.

– Todennäköisimmin kompromissiin päästään budjetin joustavuuteen liittyvissä kysymyksissä. Omien varojen hankinnan suhteen tuskin tapahtuu mitään, Manner sanoi STT:lle.

(MTV3–STT)

Katso Helena Petäistön juttu (Seitsemän uutiset 13.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat