EU:n von der Leyen ja USA:n Austin vierailevat Israelissa

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin on niin ikään matkaamassa perjantaina Israeliin.

Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja Euroopan parlamentin puheenjohtajan Roberta Metsolan on määrä vierailla tänään Israelissa.

Komission lausunnon mukaan kaksikon on määrä osoittaa tukeaan äärijärjestö Hamasin hyökkäysten uhreille sekä tavata Israelin johtoa. Von der Leyenin ja Metsolan vierailun tarkempi ohjelma ei ole vielä valmiina.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin on niin ikään matkaamassa perjantaina Israeliin. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n virkamieslähteen mukaan Austin on tapaamassa Israelissa pääministeri Benjamin Netanjahun ja muita tuoreen konfliktin seurauksena muodostetun hätätilahallituksen jäseniä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vieraili Israelissa torstaina.

EU-kaksikko syyttää Hamasia juutalaisvastaisuudesta

Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot ovat ilmaisseet tyrmistystään Hamasin hyökkäyksistä ja tukeneet Israelin oikeutta puolustaa itseään "kansainvälisen oikeuden rajoissa".

Osa eurooppalaisista virkamiehistä on ilmaissut huoltaan Israelin aloittamasta Gazan saarrosta. Israel on saartanut noin kahden miljoonan palestiinalaisen tiheästi asuttaman Gazan täysin ja katkaissut alueelta veden, sähkön ja kaasun.

Avustusjärjestöt ovat vaatineet Israelia huomioimaan siviilien turvallisuuden ja sallimaan humanitaaristen käytävien avaamisen Gazaan. Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja on kuvaillut tilannetta Gazassa katastrofaaliseksi.

Von der Leyen ja Metsola ovat olleet suorasanaisia Israelille osoittamastaan tuesta ja syyttäneet Hamasia viattomiin siviileihin kohdistuneesta juutalaisvastaisesta verilöylystä.

– Maailma on todistanut juutalaisten tulevan murhatuiksi yksinkertaisesti siksi, että he olivat juutalaisia, Metsola sanoi.

– Nämä viattomat tapettiin yhdestä ainoasta syystä. Juutalaisuutensa ja Israelin valtiossa asumisen vuoksi, von der Leyen puolestaan sanoi.

Sadattuhannet jättäneet kotinsa Gazassa

Yli 423 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan Gazassa, sanoo YK humanitaarisen avun toimisto OCHA. Kotinsa jättäneiden määrä oli kasvanut vuorokauden takaisesta arviosta yli 84 000:lla.

Israel jatkoi torstaina ilmaiskujaan Gazaan. Palestiinalaisviranomaisten mukaan Israelin viime päivien ilmaiskuissa kuolleiden lukumäärä nousi Gazan kaistalla torstaina yli 1 400:aan. Lisäksi yli 6 200 ihmistä on viranomaisten mukaan haavoittunut.

Israel on moukaroinut Gazan aluetta vastaiskuna palestiinalaisalueella toimivan Hamasin lauantaiselle yllätyshyökkäykselle. Hamasin hyökkäyksissä Israeliin sai surmansa noin 1 200 ihmistä, joista valtaosa oli siviilejä. Lisäksi ryhmän kerrotaan ottaneen noin 150 panttivankia.

Israel keskittyy tällä hetkellä hyökkäyksessään eliminoimaan äärijärjestö Hamasin johdon, myös sen nykyisen johtajan Yahya Sinwarin, kertoi asevoimien edustaja. Israel valmistelee myös maahyökkäystä Gazaan, mutta asiasta ei ole vielä tehty päätöstä.

Monimutkainen ja monitulkintainen historia

Israelilaisten ja palestiinalaisten historia on monimutkainen ja monitulkintainen, ja se kenelle alue kuuluu jakaa mielipiteitä.

YK:n vuoden 1947 päätöslauselman mukaan Britannian tuolloin hallinnoima Palestiina tuli jakaa kahdeksi valtioksi arabeille ja juutalaisväestölle. Jerusalemin asema määriteltiin erikseen.

Merkittävä vuosiluku israelilaisille ja palestiinalaisille on 1948, jolloin syttyi sota. Satojatuhansia palestiinalaisia joutui jättämään kotinsa, ja israelilaiset saivat haltuunsa suurimman osan alueesta.

Vuonna 1987 palestiinalaiset aloittivat kansannousun eli intifadan. Toinen intifada alkoi vuonna 2000. Yhteenotoissa vuosien mittaan on kuollut tuhansia ihmisiä.

Lue myös:

    Uusimmat