EU aloittaa tutkinnan Elon Muskin X-viestipalvelussa levinneistä vääristä tiedoista Israelin ja Hamasin konfliktista

Komissio on esittänyt X:lle virallisen tietopyynnön asiasta.

Euroopan komissio aloittaa tutkinnan miljardööri Elon Muskin X-viestipalvelusta. Komissio kertoi torstaina tutkinnassa selvitettävän, antoiko X-viestipalvelu, entiseltä nimeltään Twitter, levittää väärää tietoa Israelin ja Gazan välisestä konfliktista.

Komissio on esittänyt X:lle virallisen tietopyynnön asiasta. Kyseessä on ensimmäinen menettely, joka on käynnistetty elokuun lopulla voimaan astuneen EU:n digipalvelusäädöksen nojalla.

EU:n sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton oli aiemmin tällä viikolla lähettänyt varoituskirjeen viestipalvelun omistavalle Muskille.

Komission mukaan X:ssä on saatettu välittää laitonta sisältöä ja se vaatii selvitystä viestipalvelulta 40-sivuisessa tietopyynnössään. Viestipalvelulla on aikaa vastata sen kaikkiin kohtiin lokakuun loppuun asti, mutta kiireellisimpiin kysymyksiin komissio odottaa vastausta ensi keskiviikkoon mennessä.

– (Tarkoitus on) suojella kansalaisiamme ja demokratioita tarjoamalla käyttäjille turvallisen ympäristön ja luotettavia tietolähteitä myös kriisiaikoina, Breton sanoi uutistoimisto AFP:lle.

X:n toimitusjohtaja Linda Yaccarino sanoo viestipalvelun ryhtyneen jo toimiin kymmenien tuhansien sisältöjen poistamiseksi. Se on myös hänen mukaansa poistanut satoja käyttäjätilejä, jotka liittyivät Israelissa viime viikonloppuna hyökkäyksen tehneeseen Hamas-äärijärjestöön.

Yaccarino sanoi X-tilillään julkaisemassaan vastauskirjeessä Bretonille palvelun poistaneen viestejä, joissa käytettiin väkivaltaista kieltä tai joissa oli väärennettyä tai yksityiskohtaisen raakaa sisältöä.

Jos palvelujen katsotaan rikkoneen EU:n digipalvelusäädöstä, palveluja voidaan rangaista määräämällä korjaavia toimenpiteitä vahingollisen sisällön estämiseksi tai sakoilla, jotka voivat nousta jopa kuuteen prosenttiin yrityksen maailmanlaajuisesta liikevaihdosta. Äärimmäisessä tapauksessa viestipalvelualustat voitaisiin jopa kieltää Euroopassa.

Varoitus myös TikTokille ja Metalle

EU on äskettäin arvioinut X:n pahimmaksi laittoman verkkosisällön alustaksi. Komissaari Thierry Breton on kuitenkin lähettänyt samanlaisia ​​varoituskirjeitä myös Facebookin emoyhtiön Metan toimitusjohtajalle Mark Zuckerbergille sekä Tiktokin toimitusjohtajalle Shou Zi Chewlle.

Uutistoimisto AFP:n faktantarkistajat ovat löytäneet useita viestejä X:stä, Facebookista ja Tiktokista, joissa esitellään väärennettyä Valkoisen talon "asiakirjaa", jossa Yhdysvallat myöntää miljardeja dollareita sotilaallista apua Israelille. 

Alustojen käyttäjät ovat myös julkaisseet materiaalia muista konflikteista tai jopa videopeleistä väittäen niiden olevan videokuvaa Israelista tai Gazasta.

Kirjeessään Tiktokille Breton painotti, että alustan käyttäjät, jotka ovat pääosin nuoria, ovat erityisen alttiita väärennetylle ja manipuloidulle tiedolle.

–  Koska lapset ja nuoret käyttävät alustaasi laajasti, sinulla on erityinen velvollisuus suojella heitä väkivaltaiselta sisällöltä, jota kuvaa panttivankien ottamista, sekä muilta yksityiskohtaisen raaoilta videoilta, joita kerrotaan leviävän laajalti alustallasi ilman asianmukaisia ​​suojatoimia, Breton sanoi kirjeessään Tiktokille.

Lue myös:

    Uusimmat