Mainos

EU:n ulkoministerit koolla Rhodoksella

25 maan ministerit pohtivat yhdessä ensimmäistä kertaa kansainvälisiä asioita, kun EU:n ulkoministerit aloittivat tänään kokouksensa Rhodoksella. Jäsenmaiden lisäksi mukana ovat 10 Itä- ja Keski-Euroopan valtiota, jotka ovat allekirjoittaneet liittymissopimuksen.

Uudet maat tulevat EU:n jäseniksi virallisesti vasta vuoden kuluttua, mutta niillä on jo osallistumis- ja puheoikeus. Päätösten teossa ne eivät ole vielä mukana. Aiemmin hakijavaltiot on kutsuttu esimerkiksi EU:n huippukokousten lounaille.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan osallistujien suuri määrä vaikuttaa kokousten luonteeseen.

-Jotain korvaamatonta menetetään sillä, ettei voida enää olla ihan niin läheisesti yhdessä ja puhua suoraan toisille. Siihen 25:n joukko on vähän liian iso, vaikka mahtuukin saman pöydän ääreen, Tuomioja arvioi kokouspaikalla.

Tuomioja uskoo, että jatkossa EU-kokoukset pitkittyvät lisääntyneen puhujien määrän takia. Hänen mukaansa unionin on siksi pystyttävä muuttamaan työtapojaan, jotta päätöksenteko isommalla joukolla toimii.

-On keskityttävä selvemmin asioihin ja valmisteltava ne paremmin, hän sanoi.

Ministerit vierailevat Turkin saarella

Ulkoministerien on määrä matkustaa huomenna laivalla Kastellorizon sekä Kasin saarille. Vierailu on luonteeltaan symbolinen, sillä Kas kuuluu jäsenyyttä tavoittelevalle Turkille. Turkin, Bulgarian ja Romanian ministerit osallistuvat huomenna Länsi-Balkanista käytävään keskusteluun.

Rhodoksella pidettävä kokous on epävirallinen ns. Gymnich-tapaaminen. Nimensä se on saanut Bonnin lähellä sijaitsevasta Gymnichin linnasta, jossa pidettiin ensimmäinen vastaava kokous vuonna 1974 Saksan puheenjohtajakaudella.

Viralliseen ministerineuvostoon uudet valtiot osallistuvat ensi kerran maanantaina, kun opetus- ja kulttuuriministerit tapaavat Brysselissä.

(MTV3-STT)


Ulkoministeri Erkki Tuomioja suhtautuu varovaisen toiveikkaasti Lähi-idän rauhanneuvottelujen mahdollisuuteen palestiinalaisten saatua viimein uuden hallituksen.

(Seitsemän uutiset 02.05.2003)

Irakin sodanjälkeinen tilanne nousi perjantaina keskeiseksi teemaksi EU:n ulkoministereiden kokouksessa Rhodoksella.

(Kymmenen uutiset 02.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.