EU:n rajojen valvontaa halutaan tehostaa

Ulkorajojen valvonnan tehostaminen sai tukea, kun EU:n ja hakijamaiden sisäministerit kokoontuivat Roomassa tänään. Unionin ennakoidaan perustavan eräänlaiset nopean toiminnan rajavalvontajoukot, jotka lähetetään tarvittaessa selvittämään vaikeita kriisejä rajoilla.

-Ajatus on vielä hyvin kaukana toteutumisesta, hallitusneuvos Pekka Järviö totesi kuitenkin puhelimitse Roomasta.

Järviö edusti kokouksessa Suomea sisäministeri Ville Itälän puolesta.

Italia esitteli kokouksessa selvityksensä eurooppalaisesta rajavartiolaitoksesta. Siihen sisältyi uutistoimisto Reutersin mukaan ehdotus nopean toiminnan joukoista, jotka selvittäisivät maahanmuuton ja salakuljetuksen kriisitilanteita. Suomen kannalta Järviö piti Italian esityksessä ongelmallisena sitä, että se tukee hyvin voimakasta hallitustenvälistä järjestelmää.

-Yhteistyö tapahtuisi jäsenmaiden välillä, mutta EU:n rakenteita ei käytettäisi, Järviö kertoi.

Tämä tarkoittaisi Järviön mukaan EU:n komission ja ministerineuvoston sivuuttamista. Italia ehdottaa mm. eri puolille Eurooppaa perustettavaksi 16 projektikeskusta, jotka kehittäisivät rajavalvontaa eri toimialoilla. Italia painottaa erityisesti lentokenttien valvonnan tehostamista. Laajan selvityksen mukaan huomattava osa laittomista siirtolaisista yrittää EU:n alueelle ilmasiltaa pitkin.

Rajavalvonta on poliittisesti herkkä asia, ja päätöksiin vaaditaan EU-maiden yksimielisyys. Juhannuksena Sevillassa pidettävältä huippukokoukselta odotetaan ainakin evästystä, joka toisi yhteistyöhön konkretiaa.

Myös Suomi jätti ehdotuksensa


Suomi, Belgia ja Itävalta jättivät kokouksessa oman ehdotuksensa rajavalvonnan malleista ja yhteistyön parantamisesta. Esitys sisältää mm. yhteistä koulutusta ja riskianalyysejä.

-Kaikki lähtee siitä, että toimitaan EU:n rajapäälliköiden yhteisen foorumin puitteissa, Järviö korosti.

Suomessa on oltu huolestuneita EU:n komission aiemmin toukokuussa tekemästä esityksestä, jonka mukaan unionille perustettaisiin yhteinen rajavartiosto vuoteen 2007 mennessä. Sisä- ja oikeusasioista vastaava EU-komissaari Antonio Vitorinon mukaan tämä voisi olla mahdollinen lopputulos. Hän painotti, että tarkoitus ei ole korvata kansallisia rajavartiolaitoksia.

Eteläisillä jäsenmailla on kovin erilaisia ongelmia rajoillaan kuin Venäjän naapurimaalla. Esimerkiksi Italiaan on pyrkinyt meriteitse aika ajoin täyteen ahdettuja laivalasteja turvapaikanhakijoita. Ranskalla on myös ongelmia Afrikasta pyrkivien maahanmuuttajien kanssa.

Jatkossa EU:n rajavalvontaa suunnitellaan kaikkien kolmen ehdotuksen ja selvityksen pohjalta. Asia noussee esille oikeus- ja sisäministerien kesken 13.-14. kesäkuuta. EU:n ulkorajojen valvonnan tehostamisesta sovittiin viime joulukuussa Laekenin huippukokouksessa.

(MTV3-STT)

19:53

Lue myös:

    Uusimmat