Mainos

EU:n parlamentti: 5+1 mukaan

EU:n parlamentti tukee tiiviiden laajentumisneuvottelujen aloittamista Puolan, Unkarin, Tsekin, Viron, Slovenian ja Kyproksen kanssa. Parlamentti hyväksyi torstaina aamupäivällä Brysselissä laajentumista koskevan mietinnön useiden äänestysten jälkeen.

Parlamentin suurimmat ryhmät eli sosialistit ja konservatiivit sopivat ennen äänestyksiä yhteisestä muutoksesta, jonka mukaan laajentumis- ja neuvotteluprosessi olisi voitava aloittaa yhtä aikaa kaikkien vaatimukset täyttävien hakijamaiden kanssa. Tiiviit neuvottelut olisi aloitettava pisimmälle edistyneiden maiden kanssa, joista komissio on tehnyt listan.

Parlamentin tavoin useimmat jäsenmaat tukevat viisi plus yksi -malliksi kutsuttua neuvottelujen aloittamistapaa. Sen sijaan esimerkiksi Ruotsi ja Tanska ovat ajaneet nk. regatta-mallia, jossa neuvottelut aloitettaisiin kaikkien hakijamaiden kanssa.
Virosta parlamentti toteaa mm., että siellä on edelleen jatkettava toimia kansalaisuuden saattamiseksi vähemmistöryhmien ulottuville. Parlamentti pitää Viroa toimivana avoimena markkinataloutena huolimatta Tallinnan ja muun maan taloudellisesta eriarvoisuudesta ja hälyttävästä kauppataseen vajeesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.