EU:n kemikaalilaista sopu Suomen johdolla

Lain valmistuminen varmistaa myös Helsinkiin tulevan kemikaaliviraston toiminnan aloittamisen. Ympäristöjärjestöt ovat pettyneet vesittyneen lain sisältöön.

Kiistellystä EU:n kemikaalilaista hierottiin vesitetty sopu myöhään eilisiltana puheenjohtajamaa Suomen, EU:n parlamentin ja EU:n komission välisissä neuvotteluissa. Samalla varmistui EU:n kemikaaliviraston sijoittuminen Suomeen.

Jäsenmaiden ja parlamentin on vielä hyväksyttävä kompromissi, mutta se lienee enää muodollisuus. EU-maat vahvistavat lopputuloksen ensi viikolla ja parlamentti äänestää laista 13. joulukuuta. Laki pyritään saamaan voimaan mahdollisimman nopeasti ensi vuonna.

Suomen aiempaa kompromissiesitystä ei tarvinnut lopulta muuttaa kovinkaan paljon, vaikka edellisen esityksen parlamentin neuvottelijat tyrmäsivät vielä viime maanantaina.

Korvausvelvoitteesta vääntöä

Suurin vääntö kohdistui yritysten niin sanottuun korvausvelvoitteeseen. Sen mukaan terveydelle vaarallisimmat kemikaalit olisi vaihdettava turvallisempaan aineeseen, mikäli sellainen vain löytyy.

Parlamentissa korvausvelvoitteen sisällyttämistä lakiin kannatettiin laajasti. Vastapuolella olivat eräät jäsenmaat Saksan johdolla sekä iso osa parlamentin konservatiiveista.

Korvausvelvoite jää lakiin, mutta selvästi siivottuna versiona. Velvoitteen piiristä muun muassa rajattiin ulos aineryhmiä.

Parlamentin vihreät suivaantuivatkin pahoin eritoten siitä, että siivous kohdistui myös ihmisen hormonitoimintaa häiritseviin kemikaaleihin.

- Neuvotteluissa parlamentin oikeisto pelasi raa'asti ja avoimesti kemianteollisuuden pussiin ihmisten terveydensuojelun kustannuksella, vihreiden Satu Hassi moitti.

Todistetaakka teollisuudelle

Kemikaalilain päätavoitteena on saada yhteiseen rekisteriin kaikkiaan noin 30 000 kemikaalia. Niistä pahimmat joutuvat laajan testausvelvoitteen piiriin.

Todistustaakka siirtyy samalla paljolti yrityksille. Niiden on tarvittaessa todistettava, että jokapäiväisten käyttötavaroiden raaka-aineet ovat turvallisia.

Kemikaaliteollisuus ja myös Yhdysvaltain hallinto ovat vastustaneet lakia vedoten siihen, että laki lisäisi yritystoiminnan kustannuksia merkittävästi.

Riittävä kannatus parlamentissa

Tiistaina parlamentin kolmen suurimman poliittisen ryhmän edustajat suosittelivat lakipaketin hyväksymistä, joten sen läpimeno näyttää varmalta.

Nyt myös konservatiivien neuvottelija kallistui kompromissin kannalle, vaikka aiemmin korvausvelvoite oli ryhmälle punainen vaate.

Parlamentin äänestykseen tulevan mietinnön laatija sosialistien Guido Sacconi sanoi olevansa tyytyväinen lopputulokseen ja toivoi sille laajaa tukea.

Järjestöt pettyneitä lakiin

Greenpeace ja WWF ovat ilmoittaneet yhdessä monien eurooppalaisten järjestöjen kanssa pettymyksensä Euroopan kemikaalilainsäädännön neuvottelutulokseen.

Järjestöjen mukaan lain tässä muodossa hyväksyminen tarkoittaa, että muun muassa syöpää aiheuttavia kemikaaleja saa edelleen käyttää, vaikka niille olisi olemassa turvallinen vaihtoehto.

Greenpeace ja WWF muistuttavat, että kemikaalilain piti alunperin paikata aukkoja kemikaalitietojen verkossa ja luoda tehokas järjestelmä kemikaalien hallintaan. Nyt esitys on jättänyt tuhannet kemikaalit tietovaatimuksen ulkopuolelle, eikä vaarallisten kemikaalien korvaamisellekaan ole yhtenäistä järjestelmää.

- Lakiesitys lisää tietoa testattavien kemikaalien turvallisuudesta, mutta kaikkiaan EU menetti ainutlaatuisen mahdollisuuden suojella ihmisten ja ympäristön terveyttä. Tästä on kiittäminen ennenkaikkea Saksan vahvan kemianteollisuuden valtaa, järjestöt kritisoivat tiedotteessaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat