EU:n jäsenmaat sopuun maahanmuuttouudistuksen puuttuvasta palasesta

EU:n maahanmuuttosopu oli Suomelle tärkeä kompromissi 3:43
Katso myös: EU:n maahanmuuttosopu oli Suomelle tärkeä kompromissi

EU:n jäsenmaat ovat päässeet sopuun viimeisestä puuttuvasta palasesta mittavassa maahanmuuttouudistuksessa, jota on valmisteltu suurten siirtolaismäärien saapuessa Etelä-Euroopan rannikolle.

Yhteisymmärrys saavutettiin kriisiasetusta koskevissa neuvotteluissa. Asetuksella säädellään sitä, kuinka paketin muista asetuksista voidaan poiketa.

Jo viime viikolla diplomaattien keskuudessa Brysselissä ilmeni toiveikkuutta, että poliittinen sopu maahanmuuttopaketista saattaa syntyä.

Jäsenmaiden sopua pidetään historiallisena. Sovun synnyttyä Saksan liittokansleri Olaf Scholz kutsuikin maahanmuuttojärjestelmän uudistamista "historialliseksi käännekohdaksi".

Pelkkä jäsenmaiden oma sopu ei kuitenkaan riitä paketin hyväksymiseen, vaan jäsenmaiden on hiottava paketti lopulliseen muotoonsa kolmikantaneuvotteluissa Euroopan parlamentin ja EU-komission kanssa.

Puola ja Unkari vastustivat

Maahanmuuttouudistuksella pyritään keventämään muun muassa Italiaan ja Kreikkaan kohdistuvaa painetta siirtämällä osa Eurooppaan tulevista ihmisistä muihin EU-maihin.

Puola ja Unkari ovat arvostelleet uudistusta siitä, että toteutuessaan se vaatisi maita joko ottamaan turvapaikanhakijoita vastaan tai maksamaan niille EU-maille, jotka näin tekevät.

Puolan ja Unkarin vastustus ei kuitenkaan estänyt sovun syntymistä jäsenmaiden kesken.

Vuoden pakolaisen koskettava tarina: "Halusin, että tyttäreni voi olla ylpeä minusta" 5:08
Katso myös: Vuoden pakolaisen koskettava tarina: Pääsi Suomeen kuin ihmeen kaupalla, sai syövän ja menetti lapsensa

Lue myös:

    Uusimmat