EU:n ja Britannian kauppaneuvottelut jatkuvat – BBC:n mukaan viime yön pimeinä tunteina väännettiin muun muassa yksittäisten kalalajien kohtalosta

Kauppasopimusneuvottelut ovat lähellä läpimurtoa – Eurooppa-kirjeenvaihtaja kertoo, miten lähellä Britannian ja EU:n sopu on 5:44
Kauppasopimusneuvottelut ovat lähellä läpimurtoa – Eurooppa-kirjeenvaihtaja kertoi eilisiltana, miten lähellä Britannian ja EU:n sopu on.

Brittimediat ovat odotelleet aattoaamuna, että EU:n ja Britannian välille saataisiin vihdoin kauppasopu. Neuvottelut näyttävät kuitenkin jatkuvan edelleen, ja kalastuskiista on vieläkin pääosassa keskusteluissa.

Asiasta kertoo Sky Newsin politiikan varapäätoimittaja Sam Coates Twitterissä.

Irlannin ulkoministeri Simon Coveney on kertonut Irlannin yleisradioyhtiö RTE:lle viime hetken esteestä sovun saamiselle. Ministeri uskoo kuitenkin, että sopimus saataisiin aikaiseksi aaton aikana.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin odotettiin pitävän aattoaamuna lehdistötilaisuus. Sky Newsin Coatesin mukaan Johnsonin ei kuitenkaan odoteta esiintyvän vielä muutamaan tuntiin.

Uutistoimisto AFP:n kuuleman EU-lähteen mukaan Britannian pääministerin Johnsonin ja Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin on määrä sinetöidä sopimus puhelimitse. 

Puhelinyhteys johtajien oli määrä ottaa aamuyhdeksältä Suomen aikaa.

BBC:n toimittajan Laura Kuenssbergin mukaan Britannia ja EU ovat yön aikana vääntäneet muun muassa yksittäisten kalalajien kohtalosta.

Toivo kauppasovusta virisi eilen

Toivo Britannian ja EU:n kauppasovusta virisi eilen, kun useat kansainväliset mediat kertoivat neuvotteluiden edenneen loppumetreille. 

Neuvotteluiden vaikeimpia kysymyksiä ovat medialähteiden mukaan viimeiseen asti olleet kalastus ja kilpailusäännöt.

Britannian ero Euroopan unionista tuli voimaan alkuvuodesta, mutta kauppasuhde on jatkunut ennallaan siirtymäajan turvin. Siirtymäaika loppuu vuodenvaihteessa, jolloin Britannia jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

Jos ratkaisua ei synny, Britannian ja EU:n välille muodostuu tulliraja, ja kaupankäynti vaikeutuu huomattavasti rajamuodollisuuksien takia.Neuvotteluita on käyty EU-komission ja Britannian hallituksen kesken lähes koko vuoden ajan.

Brittilehti Guardianin mukaan Britanniassa pääministeri Johnson olisi kertonut myöhään illalla hallitukselle neuvottelutuloksesta ja kuvaillut sen kunnioittavan molempien osapuolten itsemääräämisoikeutta. 

Johnsonin arvioitiin kuitenkin vielä varmistelevan maan parlamentin tukea ennen asian julkistamista.

Niin brittipunta kuin Aasian pörssitkin ovat olleet kauppasopimusta ennakoiden nousussa torstaina.

Lähde: Britannia taipunut kalastuskysymyksessä

Neuvottelujen viestintään on kuulunut, että molemmat osapuolet ovat julkisesti vaatineet toisiltaan myönnytyksiä ja vastaantuloja. Myös sopimuksen todennäköisyyttä on arvioitu varsin pessimistisesti.

Myöhään eilen ranskalainen hallituslähde sanoi uutistoimisto AFP:lle Britannian taipuneen merkittäviin myönnytyksiin. Lähteen mukaan erityisesti kalastuskysymyksen ratkaisussa olisi edistytty. 

Varmaksi sovun löytämistä ei kuitenkaan vielä voinut lähteen mukaan sanoa.

Guardianin mukaan brittilähteet ovat kiistäneet ranskalaisnäkemykset.BBC:n mukaan sopimustekstin ennakoidaan olevan noin 2 000 sivun mittainen.

Neuvottelutuloksen syntyminen ei vielä olisi lopullinen niitti, sillä EU:n 27 jäsenmaan pitää vielä käydä sopimusteksti läpi ja hyväksyä se.

Lue myös:

    Uusimmat