Mainos

EU-ministerit sopuun maataloustuotteiden hinnoista

EU:n maatalousministerit pääsivät varhain tänä aamuna sopimukseen maataloustuotteiden hinnoista, kesannoinnin vähentämisestä sekä uusista hedelmä- ja vihannestuotannon säännöistä. Ministerit hyväksyivät myös naudanlihan tukiostot, joilla on tarkoitus tasapainottaa hullun lehmän taudin aiheuttamaa lihamarkkinoiden epätasapainoa.

Maatalouskomissaarin Franz Fischlerin on määrä myöhemmin esitellä keinoja, joilla naudanlihan ylituotanto voitaisiin torjua. Ylituotannosta on tulossa EU:lle pitkäaikainen ongelma, sillä naudanlihan kulutus on laskenut keskimäärin yhden neljänneksen.

Kokous päätti myös vähentää pakkokesannoinnin puoleen nykyisestä eli viiteen prosenttiin. Kesannoinnin vähentäminen lisää tänä vuonna viljantuotantoa EU-maissa seitsemällä miljoonalla tonnilla.

Lampaat myös alttiita hullun lehmän taudille

Ministerien kokousta varjosti myös huoli uusista tutkimustuloksista, joiden mukaan myös lampaat voivat sairastua hullun lehmän tautiin. Fischler ilmoittikin, että EU:n eläinlääkintäkomitea ottaa ensi viikolla käsittelyyn lampaiden uudet teurastusohjeet.

Suomessa ei kuitenkaan uusia ohjeita tarvita, sillä täällä ei ole ollut hullun lehmän tautia eikä kutkatautia. Ministerit korostivat, ettei lampaan lihan syöminen ole terveysriski.

Lihalle alkuperäismerkintä

Kaikki EU-maat tukevat ajatusta lihan alkuperän merkitsemisestä. Eilen Brysselissä kokoontuneet EU-maiden maatalousministerit tukivat komission aikomusta esittää ehdotus lihan alkuperämerkinnästä syyskuussa.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.