EU-maat sopivat Kreikan avustamisesta

Koko talven jatkunut EU-maiden kinastelu talouskriisissä rypevän Kreikan avustamisesta näytti saavuttavan torstaina päätepisteensä, kun kiistakumppanit Saksa ja Ranska löysivät asiassa yhteisen sävelen.

Liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Nicolas Sarkozy löysivät yhteisymmärryksen Brysselissä EU-huippukokouksen alla järjestetyssä tapaamisessaan. Muut 14 euromaata hyväksyivät Merkelin ja Sarkozyn ehdotuksen avustusmekanismista ilman muutosvaatimuksia myöhään torstai-iltana.

Sovusta tihkui vain niukasti tietoja julkisuuteen, mutta sen verran osapuolet paljastivat, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ollaan ottamassa mukaan Kreikan avustamiseen. Saksa on kannattanut IMF:n mukaantuloa, kun taas Ranska ei ole ollut asiasta innostunut.

Financial Times -lehden nettisivujen mukaan kaksi kolmasosaa lainarahoista tulisi euromailta ja yksi kolmasosa IMF:ltä.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) uskoi ennen huippukokouksen alkamista, että tapaamisessa päästään asiassa ratkaisuun.

- Näin herkästä asiasta ei kannata järjestää kokousta, jos ei kyetä tekemään selkeitä johtopäätöksiä. Se olisi (rahoitus)markkinoille melkoinen pettymys, jos kokous järjestettäisiin, eikä päätöksiä tehtäisi, Vanhanen arvioi.

EU-huippukokouksen pääaiheena oli alunperin EU:n vuoteen 2020 tähtäävä talousstrategia, mutta Kreikan avustaminen nousi virallisen asialistan ulkopuolelta kokouksen ykkösaiheeksi.

Samassa veneessä Saksan kanssa

Merkelin ja Sarkozyn kompromissin mukaan myös euromaat osallistuisivat IMF:n ohella Kreikan avustamiseen kahdenvälisillä lainoilla. Lainat olisivat markkinakorkoisia, joten järjestelmä ei rikkoisi EU:n perussopimusta, joka kieltää toisten jäsenmaiden suoran taloudellisen tukemisen.

Vanhanen sanoi uskovansa, että kaikki euromaat - myös Suomi - osallistuu Kreikan lainoittamiseen, jos sellaiseen tulee tarve.

Kreikka ei ole pyytänyt apua euromailta, mutta se haluaa euromaiden sopivan tarvittaessa käyttöön otettavasta avustusmekanismista. Ateenassa toivotaan, että mekanismin olemassaolo rauhoittaisi rahoitusmarkkinoita ja alentaisi Kreikan lainakorkoja.

Vanhasen mukaan Suomi ja Saksa ovat olleet IMF-kysymyksessä samoilla linjoilla ja tehneet muutenkin tiivistä talouspoliittista yhteistyötä kuluneena talvena.

Suomi ja Saksa ovat ne euromaat, jotka tällä hetkellä saavat ylivoimaisesti halvimmalla korolla lainaa, Vanhanen muistutti.

- Meille on äärimmäisen tärkeää, että luottamus euroalueeseen säilyy hyvänä. Se tarkoittaa suoria euroja meille molemmille maille. Jos luottamus kärsii, riski on se, että myös parhaiten asiansa hoitaneissa maissa korkotaso lähtee nousuun, Vanhanen summasi.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat