Mainos

EU:lta 9 miljoonaa Afganistaniin

Afganistanin maanjäristyksen uhrien määrän pelätään nousevan lähes viiteen tuhanteen.

Punaisen Ristin mukaan lauantaisen järistyksen tuhot ulottuvat aiempaa suuremmalle alueelle. Punainen Risti on lisännyt avustuskalustoaan, kuten helikoptereita alueella.

EU:n komissio on hyväksynyt noin 9 miljoonan markan hätäavun, joka on tarkoitettu käytettäksi välittömiin pelatustöihin ja lääkkeisiin.

EU-komissio hyväksyi tänään puolentoista miljoonan ecun eli yhdeksän miljoonan Suomen markan suuruisen hätäavun Afganistanin maanjäristyksen tuhojen lievittämiseen. Summa on tarkoitus käyttää välittömiin pelastustöihin ja uhrien lääkitsemiseen. Varat menevät EU:n hätäaputoimisto ECHO:n kautta alueella toimiville avustusjärjestöille. EU-komission mukaan ECHO seuraa tiiviisti tilannetta maanjäristysalueella.

Avustustyöt ovat käynnistyneet hyvin

Avustustyöt Afganistanin maanjäristysalueella ovat käynnistyneet hyvin, kertoi Suomen Punaisen Ristin delegaattina Kabulissa toimiva lääkäri Ilkka Pirinen.

-Tilanne on paljon helpompi kuin helmikuisen järistyksen aikaan, jolloin sääolot olivat erittäin vaikeat. Nyt on sentään kesä, ei sada lunta eikä ole sumua niin, että lentokoneet pääsevät lentämään. Toinen hyvä asia on se, että järistys sattui päiväsaikaan, joten ihmiset eivät olleet sisällä eivätkä jääneet sortuvien talojen alle, Pirinen kertoi puhelimitse Kabulista.

Järistys sattui kuitenkin Pirisen mukaan maantieteellisesti paljon laajemmalla alueella, ja sen keskipiste sijoittui alueelle, joka on melko tiheään asuttu. Pirisen mukaan alueella on tällä hetkellä kolme helikopteria. Ne tekevät kartoitusta vaurioiden laajuudesta ja evakuoivat loukkaantuneita, jotka tarvitsevat kiireellistä hoitoa, sekä siirtävät potilaita terveyskeskuksista kahteen lähisairaalaan hoidettaviksi.

- Edellisen järistyksen jäljiltä oli jäänyt jonkin verran avustustarpeita, kuten vilttejä, pressuja ja muita tarvikkeita, joiden avulla voi rakentaa suojia. Myös ruoka-apua on helposti saatavilla, koska YK:n elintarvikeohjelmalla WFP:llä on Faizabadissa iso ruokavarasto. Toisin kuin helmikuun järistyksen aikaan, jolloin avustusta haittasi paha mutatilanne, nyt kuorma-autot pääsevät kulkemaan suhteellisen hyvin, Pirinen kertoi

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.