EU:lle oma öljyvahinkorahasto?

EU:lle ehdotetaan perustettavaksi omaa öljyvahinkojen korvausrahastoa. Suomi suhtautuu melko varovaisesti ehdotukseen, josta hallitus kirjelmöi eduskunnalle tänään. COPE-rahasto korvaisi jäsenmaiden aluevesillä ja talousvyöhykkeellä tapahtuneet öljyvahingot siltä osin kuin vahingot ylittävät kansainvälisen öljyvahinkojärjestelmän maksimikorvauksen, joka on nyt noin 200 miljoonaa euroa (noin 1,2 miljardia markkaa).

Eurooppalaisen rahaston korvaukset voisivat nousta jopa miljardiin euroon (lähes kuusi miljardia markkaa). Rahaston kustantaisivat EU-maissa toimivat öljyn vastaanottajat, jotka tuottavat yli 150 000 tonnia öljyä vuodessa. Suomalaisten öljyn vastaanottajien maksuosuus rahastoon nousisi yhden onnettomuuden osalta enimmillään noin 85 miljoonaan markkaan. Suomi katsoo, että olemassa oleva kansainvälinen öljyvahinkojärjestelmä on toiminut tyydyttävästi, ja pitää sen kehittämistä ja vahvistamista ensisijaisena tavoitteena.

Kansainvälinen lisärahasto laajentaisi maksajien määrää ja pienentäisi kullekin lankeavaa laskua. Jos suuren öljyvahingon EU:n vesille aiheuttaisi esimerkiksi Venäjältä lähtenyt öljylasti, joutuisivat maksumiehiksi EU-maiden öljyntuojat, vaikkei niillä ole lastin kanssa mitään tekemistä. Kansainvälinen rahasto jakaisi laskun laajemmalle joukolle.

Suomen mielestä alueellista ratkaisua voidaan harkita, jos osoittautuu mahdottomaksi saada aikaan kansainvälistä lisärahastoa. Alueellinen rahasto voisi toimia siirtymäkauden järjestelynä, kunnes kansainvälinen lisärahasto on saatu luotua. Muun muassa Kanada ja Australia ovat osoittaneet kiinnostusta lisärahaston perustamiseen.

Ennen päätöksiä pitäisi myös tarkasti selvittää mikä on järjestelmän korvauskatto. Todella suuret öljyvahingot syntyvät todennäköisesti Atlantin rannikolla, jossa kovat myrskyt voivat levittää öljyn laajoille alueille.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat