Mainos

EU keräsi todisteet hormonilihan vaaroista

EU on kerännyt tieteelliset todisteet kasvuhormonijäämien vaarallisuudesta lihassa. Lisäksi viisi muuta hormonia on asetettu väliaikaiseen kieltoon, koska niiden turvallisuudesta kuluttajille ei ole riittävästi tietoa.

Euroopan unionin komissio on ilmoittanut täyttäneensä kaikki Maailman kauppajärjestön WTO:n ehdot hormonilihan kieltämisestä. Ehtojen täytyttyä EU vaatii Yhdysvaltoja ja Kanadaa poistamaan talouspakotteensa, jotka ne asettivat EU:n kiellettyä hormonilihan tuonnin.

WTO päätti vuonna 1998, että hormonilihan tuontikielto rikkoo maailmankaupan sääntöjä. Perusteena oli, ettei EU perustanut päätöstään kunnolliselle tieteelliselle todistusaineistolle hormonilihan vaaroista. Hormoniliha on ollut kiellettyä EU:ssa WTO:n päätöksestä huolimatta.

EU:n komission edustajan mukaan nyt tieteellinen todistusaineisto on kerätty, eikä Yhdysvaltain ja Kanadan asettamille pakotteille ole enää perustetta. Elleivät Yhdysvallat ja Kanada poista nyt pakotteita, EU vie asian WTO:n käsittelyyn, komission edustaja kertoi.

Kiista yksi ankarimmista EU:n ja USA:n kauppasuhteissa

Yhdysvallat ja Kanada asettivat EU:n maataloustuotteille rangaistustulleja yli 100 miljoonan euron arvosta vuodessa vastineeksi menettämilleen lihan vientituloille. EU keräsi tieteelliset todisteet kasvuhormonijäämien vaarallisuudesta lihassa. Lisäksi viisi muuta hormonia on asetettu väliaikaiseen kieltoon, koska niiden turvallisuudesta kuluttajille ei ole riittävästi tietoa. Komission edustajan mukaan WTO:n säännöt antavat mahdollisuuden väliaikaisen kiellon asettamiseen.

Kasvuhormonia on käytetty Yhdysvalloissa ja Kanadassa lihakarjan kasvattamisessa nopeammin teurastuspainoiseksi. Kiista hormonilihasta on ollut yksi ankarimmin EU:n ja Yhdysvaltain kauppasuhteita hiertävistä asioista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.