Mainos

EU ja Yhdysvallat lupaavat tukensa Norsunluurannikolle

Luxemburgissa kokoontuneet EU:n ulkoministerit kehottavat Norsunluurannikon presidenttiä Alassane Ouattaraa kokoamaan maahan kansallisesti yhtenäisen hallituksen. EU:n mukaan uudella presidentillä on nyt historiallinen mahdollisuus puuttua maan kansalliseen kahtiajakoon.

"Euroopan unioni toivottaa tervetulleeksi presidentti Ouattaran sitoutumisen kansallisen sovun saavuttamiseen", ulkoministerit sanovat julkilausumassaan. "EU on valmis tukemaan totuus- ja sovintokomission työtä ja rohkaisee presidentti Ouattaraa muodostamaan kattavan hallituksen, jossa on edustusta kaikilta Norsunluurannikon alueilta ja poliittisilta näkökulmilta."

Ouattara on jo aiemmin ilmoittanut perustavansa totuus- ja sovintokomission, jonka tehtävänä on tutkia poliittisen selkkauksen osapuolten mahdollisesti tekemät väkivaltaisuudet.

Ulkoministerit lupasivat kokouksessaan EU:n harkitsevan joidenkin Norsunluurannikolle asetettujen pakotteiden höllentämistä ja aloittavan mahdollisimman nopeasti uudelleen kehitysohjelmia maassa.

USA lähetti onnittelut

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on niin ikään onnitellut Alassane Ouattaraa valtaan astumisesta.

Valkoisesta talosta kerrotaan, että kollegat ovat keskustelleet muun muassa maiden välisten kauppasuhteiden normalisoimisesta sekä Norsunluurannikon yksityisen taloussektorin elvyttämisestä.

"Yhdysvallat aikoo olla vahva tuki presidentti Ouattaran pyrkimyksille laajapohjaisen hallituksen, maan yhtenäisyyden, sovun ja humanitaarisen vakauden saavuttamisessa", Valkoinen talo kertoo.

Vuodesta 2000 presidenttinä toiminut Laurent Gbagbo hävisi syksyllä presidentinvaalit Alassane Ouattaralle, mutta kieltäytyi luovuttamasta valtaa. Neljä kuukautta kestänyt valtataistelu uhkasi johtaa sisällissodan syttymiseen Norsunluurannikolla.

Uuden presidentin joukot pidättivät Laurent Gbagbon maanantaina tämän virka-asunnossa. Gbagbon vastarinnan mursivat lopulta ilmeisesti Ranskan joukot, jotka piirittivät virka-asunnon panssariajoneuvoilla. Entinen presidentti on asetettu kotiarestiin odottamaan oikeudenkäyntiä.

Presidentti Alassane Ouattaran toivotaan nyt ryhtyvän toimiin, jotta 2000-luvun alun sisällissodan ja konfliktien repimä Norsunluurannikko pääsisi tasapainoon ja saisi muodostettua kansallista yhtenäisyyttä edistävän hallituksen kaikista poliittisista puolueista.

(MTV3-Reuters-AFP)

Ranskan ja YK:n joukot takavarikoivat Gbagbon kannattajille kuuluneita aseita Abidjanissa:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.