Mainos

EU ja Aasia etsivät lääkettä valuuttaheilahteluihin

Euroopan unionin ja Aasian maiden johtajat harkitsevat erityisen elimen perustamista valuuttaheilahdusten varalle. Pääministeri Paavo Lipposen mukaan tavoitteena olisi kielteisten vaikutusten estäminen.

-Tarkoitus olisi keskustella niistä ongelmista, joita syntyy valuuttasuhteiden muuttuessa ja euron merkityksen kasvaessa. Siitä on seurauksia maille, jotka ovat tottuneet käymään kauppaa dollareilla, Lipponen sanoi Kööpenhaminassa.

Asiasta ei kuitenkaan varsinaisesti vielä sovittu mitään.

Euron ja dollarin arvojen vaihtelu nousi esille myöhään sunnuntai-iltana, kun EU:n ja Aasian maiden johtajat tapasivat illallisella Asem-kokouksen aattona. Euron kasvavaa merkitystä reservivaluuttana Aasiassa korosti muun muassa EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi. Kiinan pääministeri Zhu Rongji totesi euron osuuden maan valuuttavarannossa kasvaneen noin 15 prosenttiin, Lipponen kertoi.

Illallisella puhuttiin myös Korean tilanteesta. Etelä-Korean presidentin Kim Dae Jungin ja Japanin pääministerin Junichiro Koizumin alustuksista oli Lipposen mukaan pääteltävissä alueen suhteiden lupaava kehitys. Dae Jung nosti esille muun muassa rakenteilla olevan rautatieyhteyden Koreoiden välillä. Lipponen totesi, että radan toisessa ääripäässä on Suomi ja rata tarjoaa mahdollisuuden yhteyden rakentamiseksi Eurooppaan asti.

15 EU-maan ja 10 Aasian valtion kaksipäiväinen Asem-kokous Kööpenhaminassa alkaa virallisesti tänään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.