Mainos

EU-ennakkoäänestys alkaa kahden viikon kuluttua

Europarlamenttivaaleissa voi äänestää ennakkoon jo kahden viikon kuluttua. Posteissa ja joissakin kuntien järjestämissä ennakkoäänestyspaikoissa voi käydä jättämässä äänensä keskiviikosta 2. kesäkuuta lähtien. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistaina 8. kesäkuuta.

Suomen Postin ennakkoäänestyspaikkoja on näissä vaaleissa yhteensä 543. Kaikkiaan 87 paikkakunnalla ennakkoäänestyksen hoitaa kunta. Äänestäminen on mahdollista missä äänestyspostissa tahansa, myös vieraalla paikkakunnalla. Postit ovat auki normaaleina aukioloaikoinaan eli vähintään klo 18 saakka. Lähes 120 konttorissa voi asioida klo 20 saakka. Lauantaina ja sunnuntaina postit ovat avoinna äänestämistä varten klo 10-16.

Ensi viikolla Posti lähettää jokaiseen talouteen kirjeen, jossa annetaan neuvoja ennakkoäänestämisestä posteissa. Äänestäjän tulee todistaa henkilöllisyytensä esimerkiksi ajokortin, passin tai virallisen henkilöllisyystodistuksen avulla. Kotiin jaettu ilmoituskortti äänioikeudesta kannattaa ottaa mukaan, sillä se nopeuttaa äänestämistä.

Ulkomailla ennakkoäänestys järjestetään 2-5. kesäkuuta. Äänestyspaikkoina on 210 Suomen edustustoa 83 eri valtiossa.

Vaalitulos selvillä klo 23 vaalipäivänä

Europarlamenttivaalien varsinainen vaalipäivä on Suomessa sunnuntai 13. kesäkuuta. Kaikissa 15:ssä EU:n jäsenmaassa 10-13.6. toimeenpantavissa vaaleissa valitaan yhteensä 626 EU-parlamentin jäsentä viideksi vuodeksi.

Suomesta valitaan 16 europarlamentaarikkoa. Äänioikeutettuja suomalaisia on vaaleissa yhteensä 4 165 636. Uusia äänestysikäisiä on viime eduskuntavaalien jälkeen tullut 16 212. Suomessa asuvista EU:n muiden jäsenvaltioiden kansalaisista on ilmoittautunut äänioikeusrekisteriin määräaikaan mennessä 3911.

EU-vaaleissa on 140 ehdokasta, joita voi äänestää kaikkialla maassa. Kaikki ehdokkaat ovat puolueiden ehdokaslistoilla.

Vaalien tulos julkistetaan vaalipäivän iltana vasta klo 23, jolloin äänestys on päättynyt kaikissa EU-maissa. Tarkkaan ottaen ei edes ääntenlaskentaa saisi aloittaa ennen tätä kellonaikaa. Suomessa ei kuitenkaan aiota seisottaa laskentahenkilökuntaa toimettomana kolmen tunnin ajan, vaan laskenta alkaa heti vaalihuoneistojen sulkeuduttua klo 20.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.