EU ei painosta kehitysavun leikkaamisella

EU-maat ovat hylänneet ajatuksen käyttää kehitysapua painostuskeinona laittomien maahanmuuttajien lähtömaita vastaan.

EU-maat eivät aio käyttää kehitysapua painostuskeinona laittomien maahanmuuttajien lähtömaita vastaan. Ajatus avun leikkaamisesta haudattiin tänään Sevillan EU-huippukokouksessa.

Puheenjohtajamaa Espanja lievensi ehdotuksiaan tuntuvasti, jotta kokouksessa syntyisi yhteisymmärrys. Espanjan esitys lähtee nyt siitä, että EU-maat voivat yksimielisesti sopia vastatoimista, jos jonkin unionin ulkopuolisen maan katsotaan vakavasti ja toistuvasti rikkoneen velvoitteitaan.

Presidentti Tarja Halosen mukaan kukaan ei esittänyt tämänpäiväisessä istunnossa ajatusta, että kehitysavun leikkaamista käytettäisiin välineenä painostaa unionin ulkopuolisia maita, joista maahanmuuttajia tulee. Halosen mukaan toimien on oltava tasapainoisia, myös apua ja positiivisia keinoja tarvitaan.

- Ei saa luoda mielikuvaa, että Eurooppa rakentaa linnoitusta, Halonen sanoi.

Ruotsin pääministeri Göran Persson oli ennen kokousta jälleen kerran arvostellut ehdotusta taloudellisista rangaistustoimista, joita ovat kannattaneet Espanjan lisäksi myös Britannia ja Tanska.

- Se on typerä ehdotus, sanoi Persson.

Lipponen epäilee painostustoimien tehoa

Pääministeri Paavo Lipponen arvelee, etteivät painostustoimet laittomien maahanmuuttajien lähtö- tai kauttakulkumaita vastaan toimisi kovinkaan tehokkaasti.

Lipponen sanoi Sevillan huippukokouksessa, ettei EU välttämättä pystyisi kohtelemaan kaikkia sopimuskumppaneitaan tasavertaisesti.

- Miten menetellään jonkin pienen kehitysmaan tai Venäjän kohdalla, jos vaikeuksia tulee, Lipponen kysyi.

EU:n yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan luomisesta sovittiin jo 1999 Tampereella, mutta suunnitelmien toteuttaminen on ollut varsin hidasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat