Ethän kastele pihaasi väärin? Poimi puutarhurin vinkit!

Kesäiset puutarhat ovat puhkeamassa loistoonsa ja pihojen hoito käy vilkkaana. Miten nurmikkoa tai pihakukkia kannattaa kastella, jotta siitä olisi eniten hyötyä?

– Kastelu kannattaa tehdä illasta, niin myöhään kuin pystyy.  Kuumana hellepäivänä ei kannata ruveta päivällä kastelemaan, koska vesi vain haihtuu pois. Kaikista hyödyllisintä on iltakastelu, ja niin, että kerralla kastelee kunnolla, että maa tosiaan kastuu useamman sentin syvyydeltä. Mieluummin kastelee kerralla kunnolla, kuin joka päivä vähän, puutarhuri Sinikka Hangasmaa-Puska Gardenia Helsingistä ohjeistaa.

Hangasmaa-Puska kehottaa myös miettimään, onko laajan nurmikon kastelu kaiken vaivan arvoista.

– Siihen kuluu paljon vettä, ja jos tulee todella kova helle, niin saa paljon ja usein kastella. On omassa harkinnassa, antaako nurmikon sittenkin olla ja kulottua. Sehän sitten palautuu, kun syksyllä alkaa olla kosteaa, mutta ei tietenkään helteen ajan ole kaunis. 

Parveke- ja ruukkukasveille elvytystä voi sen sijaan antaa heti, kun ne näyttävät nuutuneilta. Ruukkukasvit Hangasmaa-Puska suosittelee aina laittamaan mahdollisimman isoon ruukkuun, jotta kosteus pysyy ruukussa parhaiten.

Tuunaa pihaa 

Puutarhurin mielestä pihoja voisi myös tuunata pois niin sanotusta nurmikkoajattelusta. Suomessa hyvin yleiselle hoidettavalle nurmikolle on Hangasmaa-Puskan mukaan vaihtoehtoja. Niitä voisivat olla erilaiset istutukset, kivetykset tai patiot muusta materiaalista.

– Istutuksia voisi tehdä enemmän, ottaa nurmesta pinta-alaa vaikkapa kukkapensasryhmille. Myös isoja kiviä voisi käyttää istutusten seassa.

Lue myös:

    Uusimmat