Mainos

Eteläisen Afrikan maat koolle puimaan Zimbabwea

EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso on sanonut olevansa erittäin huolissaan siitä, ettei Zimbabwen presidentinvaalien tulosta edelleenkään ole julkistettu. Samalla Barroso esitti huolensa läpinäkyvyyden puutteesta vaaleissa.

Barroson mukaan presidentti Robert Mugabelle ja hänen tukijoilleen pitäisi olla selvää, että Zimbabwen kansa haluaa muutosta ja demokratiaa.

Sambia on kutsunut Eteläisen Afrikan kehitysjärjestön SADC:n lauantaiksi hätäistuntoon keskustelemaan Zimbabwen tilanteesta. Oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai on puolestaan parhaillaan kiertomatkalla naapurimaissa keräämässä tukea omalle vaalivoittojulistukselleen.

Zimbabwen oppositio vaatii oikeusistuinta antamaan keskusvaalilautakunnalle määräyksen presidentinvaalien tuloksen julkistamisesta. Vaalilautakunnan asianajajien mukaan tällaisen määräyksen antaminen olisi "vaarallista". Tulos ei asianajajien mukaan ole vielä valmis, vaan sitä tarkistetaan.

Mugaben uskotaan viivyttävän tuloksen julkistamista saadakseen lisäaikaa valmistautua uuteen vaalikierrokseen, joka todennäköisesti on luvassa Tsvangiraita vastaan.

Zimbabwen oppositio syytti Mugaben kannattajia kovista otteista. Oppositioliike MDC:n mukaan hyökkääjät ovat pahoinpidelleet opposition äänestäjiä ja oppositioaktivisteja on karkotettu kodeistaan. Opposition tiedossa on 200 välikohtausta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.