Mainos

Etelä-Suomen kouluista osa käyttökieltoon?

Eteläsuomalaisten koulujen kosteusongelmat saattavat Etelä-Suomen lääninhallituksen mukaan johtaa jo tilojen käyttökieltoihin. Kosteusvaurioiden lisääntymisen lisäksi ongelmana ovat monissa kouluissa esimerkiksi vanhentunut ilmastointi, sähköt ja putket.

Huonokuntoisia koulurakennuksia on runsaasti joka puolella lääniä, ja kiireellisen peruskorjauksen tarve on hälyttävä, kertoo lääninhallitus tiedotteessaan.
Lisäksi paineet koulurakentamiseen ovat lisääntyneet etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa perusopetuksen ja lukioiden oppilasmäärä on kasvanut viime vuosina noin 2600 oppilaalla vuodessa.

Tilanne on päässyt vaikeaksi, koska kunnat ja valtio ovat jo pitkään säästäneet koulurakentamisen määrärahoista. Lääninhallitus toteaa, että tänä vuonna valtionosuuksiin on varattu koko maassa 270 miljoonaa markkaa, mikä on reilusti alle puolet vuoden 1997 määrärahasta.
Myös opetusministeri Maija Rask ilmaisi viime kuussa STT:n haastattelussa huolensa tilanteesta. Hän kertoi vievänsä koulujen kunnon tiedoksi vielä hallituksen tämänkesäiseen budjettiriiheen.

Etelä-Suomessa miljarditoiveet

Lääninhallituksen opetusministeriölle toimittamaan rahoitusesitykseen on neljäksi seuraavaksi vuodeksi kirjattu rakentamis- ja peruskorjaushankkeita yhteensä 1,5 miljardin markan edestä. Mukaan on tällöin laskettu hankkeiden koko hinta, josta valtionosuus olisi kunnasta riippuen noin 25-50 prosenttia.

Oppilaitosten ylläpitäjiltä esityksiä oli tullut 3,5 miljardin markan edestä, joten lääninhallitus oli karsinut niistä jo yli puolet. Silti esitykseen jäi enemmän hankkeita kuin opetusministeriön viime vuonna hyväksymä edellinen nelivuotissuunnitelma edellyttäisi, kertoo lääninhallitus.
Loppusummasta 930 miljoonaa markkaa menisi peruskoulujen ja lukioiden korjaamiseen ja loput ammatillisille oppilaitoksille, ammattikorkeakouluille, aikuiskoulutuskeskuksille, kansanopistoille sekä kansalais- ja työväenopistoille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.