Mainos

Etelä-Afrikan hallitseva puolue sai uuden johtajan

Jacob Zumasta tuli ANC:n uusi puheenjohtaja. Zuma joutui eroamaan varapresidentin paikalta kaksi vuotta sitten korruptioskandaalin vuoksi. Zumaa on myös syytetty raiskauksista.

Etelä-Afrikkaa hallitsevan ANC:n johtoon on valittu liikkeen varapuheenjohtaja Jacob Zuma. Zuma voitti istuvan presidentin Thabo Mbekin. Zuma, 65, sai ANC:n puoluekokouksessa reilut 2300 ääntä, kun Mbeki keräsi runsaat 1500 ääntä.

Tappio oli Mbekille nöyryyttävä, sillä hän erotti Zuman kaksi vuotta sitten varapresidentin virasta korruptioskandaalin vuoksi. Zuma on jo kertaalleen vapautettu syytteistä, mutta hän saattaa vielä joutua uudestaan oikeuden eteen asiassa. Zumaa on myös syytetty raiskauksesta, mutta näistäkin syytteistä hänet vapautettiin.

Zumasta tuli samalla suosikkiehdokas maan seuraavaksi presidentiksi. Jotkut poliittiset tarkkailijat arvelivat jopa, että Zuman kannattajat saattavat yrittää kammeta Mbekin presidentin virasta ennen kuin hänen kautensa loppuu vuonna 2009.

Toisaalta on myös arveltu, että Zuman voitto ei kertonut niinkään paljon hänen nauttimastaan vahvasta tuesta kuin Mbekiä kohtaan tunnetusta vastenmielisyydestä.

- Mbekin tappioon on monia syitä, mutta tärkein syy on johtamistyyli. Hän ärsytti monia ihmisiä. Aina sitä ei voi välttää kun on vallassa, mutta suuri osa siitä olisi ollut vältettävissä, analysoi pretorialaisen tutkimuslaitoksen edustaja Steven Friedman.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.