Etätyö sai suomalaiset jumiin: "Enenevässä määrin jatkuvaa päänsärkyä, olkapääoireita..." – fysioterapeutti kertoo, miten pidät vaivat poissa!

Kroppa joutuu koville kotitoimistoissa – OMT-fysioterapeutti kertoo vinkit parempaan etätyöergonomiaan 11:31
Kroppa joutuu koville kotitoimistoissa! Katso OMT-fysioterapeutin vinkit jumeihin.

Koteihin viritetyt etäkonttorit lisäävät lihasjumeja ja nivelvaivoja. Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut OMT-fysioterapeutti antaa vinkkejä kehon huoltoon ja kunnossa pitämiseen haastavissakin olosuhteissa.

Työskennellessä unohtaa helposti pitää selän suorana, rintaranka pyöristyy ja samalla pää työntyy eteenpäin. Hartiat jännittyvät ja olkapäät kiertyvät huomaamatta eteen. Lisäksi kotona istutaan tuoleilla, jotka ovat harvoin ergonomisia. 

– Tässä osa syistä siihen, että etätyöskentely näkyy erilaisten vaivojen lisääntymisenä vastaanotoilla. Asiakkailla on enenevässä määrin jatkuvaa päänsärkyä, olkapääoireita, lapojen alueen jumitusta sekä epämääräisiä jalkojen ja lantion alueen vaivoja, kertoo Aava Virran OMT-fysioterapeutti Martti Alanko.

Niitä hoidetaan turhan usein särkylääkkeillä eivätkä omat keinot riitä helpottamaan oloa.

– Yleensä ongelmat ovat toiminnallisia ja ne liittyvät toistuviin kuormitusasentoihin, joissa keho makaa luisten rakenteiden varassa ilman aktiivista kannatusta. Pitkittyessään ne aiheuttavat kipua, Alanko selventää.

Hän toteaa, että oireita kannattaa tarkkailla päivän aikana. Mikäli ne lisääntyvät, niin ergonomiaa olisi tärkeä parantaa.

Taukojumpalla liikettä kehoon

Vanha sanonta vierivä kivi ei sammaloidu pätee tässäkin. Liike on parasta lääkettä lihasjumeihin ja kipuihin. Työtä on hyvä tauottaa ja lähteä liikkeelle vähintään tunnin välein.

– Liikkuminen parantaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Se pitää myös mielen virkeänä. Esimerkiksi helpot kierto- ja pystypunnerrussuuntaiset liikkeet, minikyykyt ja lonkkien aktivoiminen ovat tehokkaita keinoja ehkäistä jumeja, Alanko opastaa.

Kiertoliikkeiksi sopivat esimerkiksi kehon kiertäminen oikealle ja vasemmalle. Käsiä voi nostella ylös ja alas. Niitä kannattaa myös pyöritellä. Pitkälle pääsee ilman apuvälineitäkin, mutta liikkeitä voi tehostaa niiden avulla.

– Esimerkiksi vastuskumeilla ja käsipainoilla voi tehdä monipuolisia liikkeitä. Lisäksi olisi tärkeää huolehtia perusliikkumisesta päivän aikana. Hyvä keino olisi muodostaa rutiineja, joihin kuuluu aamulenkki sekä liikuntaa työpäivän aikana tai viimeistään sen päätteeksi, Alanko neuvoo.

Ei siis kannata istua työkoneelle suoraan aamiaispöydästä, vaan herätellä keho jo ennen töiden aloittamista.

Työvälineet ergonomisemmiksi

Kodeissa ongelmia ergonomian kannalta aiheuttavat tilan puute, huonejärjestelyt sekä työtuoli ja -pöytä. Ne on usein tarkoitettu muunlaiseen käyttöön.

– Kotituoli aiheuttaa helposti painetta takareisiin ja siitä johtuen syntyy jalkojen verenkiertohäiriöitä ja turvotusta. Olisi hyvä miettiä erilaisia työasentoja niin, että istuu ja seisoo vuorotellen, Alanko sanoo.

Moni ajattelee, että etätyöskentely on vain väliaikaista ja se vähentää halukkuutta satsata kovin hintaviin ratkaisuihin. 

– Usein on helpointa katsoa, että näyttö, näppäimistö ja hiiri ovat ergonomisia. Niiden paikat kannattaa myös katsoa niin, että työskentely aiheuttaa mahdollisimman vähän vääriä työasentoja, Alanko sanoo.

Alanko on suositellut monille asiakkailleen sähköpöytää ja sellaisen tuolin hankkimista, jonka korkeutta ja asentoa voi säätää. Sillä estettäisiin se, ettei painetta synny takareisiin. 

Ihmisen panostus työergonomiaan näkyy huonekaluliikkeissä:

Ihmisten panostus pandemia-ajan etätyön ergonomiaan näkyy huonekaluliikkeissä:"Muutos on merkittävä" 2:30

Lue myös:

    Uusimmat