Istumatyöläinen on ongelmissa, jos ei istu oikein ja tauota työpäivää

Istumatyö ja siihen mahdollisesti yhdistyvä liikkumattomuus aiheuttavat ongelmia, joita voi ehkäistä oikealla istuma-asennolla ja pienellä taukojumpalla. Hymyäkin kannattaa vaikka teeskennellä, sillä se vaikuttaa mieleen.

Töölön Pilates Studion perustaja Tea Wahlroos piirtää fläppitaululle kolme palloa: yksi kuvastaa lantiota, toinen rintakehää ja kolmas päätä. Näiden kaikkien tulisi olla lumiukkomaisesti linjassa ja kehon syvät lihakset aktivoituna, jotta ryhti olisi säntillinen. Istuessa painon tulisi olla niin sanottujen istumalihasten päällä ja jalkojen maassa – ei toinen jalka toisen päällä.

– Käytä aikaa tunnistaaksesi ryhtisi. Siitä saa elämänmittaisen hyödyn, kehottaa Wahlroos.

Väärin istuminen aiheuttaa herkästi niskan ja alaselän kipuja. Pyörivät tuolit mahdollistavat sen, ettei edes päätään tarvitse kääntää, ja moni kattaa työpöydälleen vesilasit ja kahvikupit työpäivän ”helpottamiseksi”. Staattinen olotila ei kuitenkaan ole luonnollista, ja jatkuva fyysinen passiivisuus voi jopa laskea työtehoa.

– Katso taaksesi. Eikö pään kääntäminen tunnukin hyvältä? Selkäranka on tehty liikkumaan, kuten ihminenkin. Nouse ylös ja hae se vesi, Wahlroos ohjeistaa.

Kädet korvia hieromaan ja kynä suuhun

Pienellä taukojumpalla omaa työterveyttään on helppo parantaa. Wahlroos kehottaa nostamaan kädet korville ja hieromaan korvalehtiä, joita vasten moni painaa päivän mittaan niin puhelinta kuin kuulokkeitakin. Seuraavaksi avataan rintakehä nostamalla kädet pään taakse ja hengittämällä syvään.

– Selkäranka rakastaa kiertoliikkeitä, mutta ne eivät saa tuntua kivuliailta, muistuttaa Wahlroos.

Pientä fyysistä aktivointia työpäiväänsä voi lisätä myös puhumalla puhelimeen seisaaltaan, vaihtelemalla tällöin kehon painoa jalalta toiselle tai vain nousemalla aika ajoin tuolista ylös.

Wahlroos siteeraa Marja Putkistoa, joka on kehittänyt syvävenyttelyä, kehonhallintaa ja pilatesta yhdistelevän Method Putkiston.

– Meillä on ryhtieroosio edessä, jos asialle ei tehdä mitään. Pitäisi saada aikaan ”Suomi ryhtiin 100 vuotta” -kampanja, Wahlroos sanoo.

Sulje välillä silmät

Päätteen edessä työskentelevien tulee muistaa myös silmien terveys. Silmienkin lihakset tarvitsevat rentoutusta, ja tähän tarpeeseen parhaiten vastaa silmien sulkeminen.

Feikkihymy voi kirkastaa mielen

Fyysisen aktivoinnin lisäksi työpäivään olisi hyvä saada henkisiä tauotuksia. Teemme työtä aivoillamme, jotka vaativat lepoa. Ankeaa työpäivää voi piristää myös huijaamalla mieltään. Wahlroos nappaa pöydältä kynän ja laittaa sen suuhunsa.

– Näin hymylihakset aktivoituvat. Mieli ja keho toimivat yhdessä: hymy vaikuttaa kehoon, mieleen sekä työympäristöön, hän sanoo.

Myös luonnolla on merkitystä mielen vireyteen – tunkkainen hengitysilma ei ruoki vireää ajatuksenjuoksua. Jo luontomaiseman katsominen laskee stressitasoja. Tämän huomaa yhdeksännen kerroksen ikkunoista, joista avautuu näkymä ruskan värejä hehkuvaan Helsingin Töölönlahteen. Mieli tyhjenee taas täyttyäkseen.

***


Lue myös:

    Uusimmat